Antena 3 CNN Externe Lukașenko cere un rol în discuțiile de pace

Lukașenko cere un rol în discuțiile de pace

Președintele Belarusului spune că țara sa trebuie să fie implicată în discuții și că nu poate exista niciun acord „fără știrea Belarusului”.

Lukașenko cere un rol în discuțiile de pace
Sursa foto: Hepta.ro
de Alexandra Ionescu    |    07 Apr 2022   •   19:33

Președintele Belarus Alexander Lukașenko a spus că țara sa trebuie să fie implicată în negocierile pentru rezolvarea războiului din Ucraina și că se așteaptă să poarte discuții cu președintele rus Vladimir Putin în zilele următoare.

„Nu pot exista acorduri separate fără știrea Belarusului”, a declarat Lukașenko, citat joi de agenția de știri Belta din Belarus.

„Din moment ce ne-ați târât în asta – în principal țările occidentale – poziția Belarusului trebuie, în mod natural, să fie ascultată la aceste negocieri.”

Lukașenko a ales în mod repetat să folosească cuvântul „război”, termen interzis de Moscova, la o întâlnire cu oficialii săi de securitate.

Ministrul de externe Vladimir Makei a mers mai departe, spunând că însuși Lukașenko „trebuie să participe la întâlnirea [finală]”.

Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, atât de pe teritoriul rus, cât și din Belarus, în ceea ce a numit o „operație militară specială” menită să demilitarizeze și să „denazizeze” vecinul său.

Ucraina și guvernele occidentale resping asta ca pe un pretext fals pentru un război de agresiune care a forțat peste 10 milioane de oameni să-și părăsească casele și a distrus orașe și orașe.

Autoritățile ucrainene spun că mii de civili au fost uciși și răniți.

Lukașenko a declarat că forțele armate ale Belarusului nu participă și nu vor lua parte la conflict și a afirmat joi că Belarus a fost etichetat pe nedrept „un complice al agresorului”.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană, Statele Unite și alții au inclus Belarus în sancțiunile majore impuse Rusiei.

Nu avem nevoie de acest război”, a spus Lukașenko. „Pentru că în urma acestui conflict între două popoare slave, noi suntem cei care putem suferi cel mai mult.” El s-a plâns că Minsk nu participă la rundele de discuții de pace dintre delegațiile de la Kiev și Moscova, care au avut loc în Belarus și Istanbul.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Belarus
Parteneri
Avertizare meteo ANM de ploi și vijelii în România!
x close