Antena 3 CNN Externe Lumea arabă protestează contra "provocărilor" israeliene din Ierusalim

Lumea arabă protestează contra "provocărilor" israeliene din Ierusalim

Lumea arabă protestează contra  "provocărilor" israeliene din Ierusalim
Sursa foto: ierusalim est
18 Mar 2010   •   23:32

Ministrul egiptean de externe a convocat pe însărcinatul de afaceri pentru a-şi exprima îngrijorarea pentru ceea ce a calificat a fi "provocări" comise de "extremiştii" israelieni din Ierusalim.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Hossam Zaki, sublinia că diplomatul israelian a fost convocat la ordinul ministrului Ahmed Abul Gheit cu scopul de a i se cere oprirea imediată a "măsurilor provocatoare şi ilegale ce alimentează conflictul."
Acesta preciza că Egipt urmăreşte cu mare îngrijorare şi îndeaproape evenimentele din Ierusalim, în special cele din Oraşul Vechi şi moscheea al-Aqsa .
Zaki avertiza că orice agresiune la moscheea în cauză ar putea avea repercusiuni extrem de grave ce ar putea tensiona situaţia în Orientul Mijlociu.
În Ierusalim au izbucnit ciocniri violente între poliţia israeliană şi palestinieni după inaugurarea sinagogii Hurva din Oraşul Vechi, lângă al-Aqsa.

De asemenea, regele Iordaniei Abdullah II a cerut comunităţii internaţionale să adopte o poziţie fermă şi să acţioneze direct şi eficient pentru a îngheţa măsurile provocatoare israeliene ce caută să altereze identitatea Ierusalimul şi ameninţă locaţii sfinte.
La o întâlnire cu şeful pentru politică externă a UE, Catherine Ashton în Amman, liderul iordanian a avertizat contra măsurilor unilaterale israeliene.
El a subliniat că nu se poate păstra tăcerea asupra tentativelor Israelului de a schimba realităţile în oraş şi la expulzarea cetăţenilor musulmani şi arabi creştini.

Ashton a avut întâlniri şi cu ministrul de externe iordanian Nasser Judeh despre evenimentele din Orientul Mijlociu şi eforturile de a continua procesul de pace.

Aceasta arăta că va prezenta propunerile în timpul unei întâlniri a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, vineri, la Moscova, despre cum să se demareze discuţiile de pace.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close