Antena 3 CNN Externe Lumea se îndreaptă spre o putere populistă. După victoria lui Donald Trump în Statele Unite, urmează Europa

Lumea se îndreaptă spre o putere populistă. După victoria lui Donald Trump în Statele Unite, urmează Europa

Lumea se îndreaptă spre o putere populistă. După victoria lui Donald Trump în Statele Unite, urmează Europa
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
17 Noi 2016   •   13:38

Nu cu mult timp înainte ca americanii să îl aleagă pe Donald Trump ca președinte, un magnat din Brazilia, care a avut și un rol asemănător într-o producție TV, a devenit primar în cel mai mare oraș din America de Sud.

Pe cealaltă parte a globului, în sud-estul Asiei, un justițiar care a jurat să omoare toți criminalii și să le arunce cadavrele în râu “până se îngrașă peștii”, Rodrigo Duterte, a fost ales lider al unei națiuni de 100 de milioane de oameni 

Britanicii, cu un renume puternic de moderație și pragmatism, au sfidat orice sfat al experților și au decis să părăsească Uniunea Europeană.

Valul populist din 2016 l-a trimis pe Donald Trump direct în cel mai puternic loc de pe Pământ și influențele nu au început aici, notează Washington Post.

Dar nici nu se vor încheia aici, conform unei analize semnată Washington Post.

În schimb, cel mai mare dar pentru această mișcare, bazată pe o problemă politică, economică și culturală globală, ar putea fi chiar accelerarea procesului și mai multe victorii ale unor oameni și cauze menite să schimbe paradigma.

“Succesul atrage după sine succes”, susține Mark Leonard, director al Consiliului European pentru Relații Externe. “În acest moment, oricine ar putea fi vizat de succes. Tendința pare să fie universală.”

Și dacă nu urmează schimbări dramatice prin care să fie alterată curba populistă, am putea asista la un val de victorii surpriză la nivel mondial – triumful celor care promovează acțiuni dure, unilaterale și victoria majorității în detrimentul minorităților.

“Lumea lor se dărâmă”, a scris pe Twitter un consultant important al președintelui Frontului Național din Franța, Marine Le Pen. Mesajul a fost transmis imediat după victoria lui Donald Trump, în Statele Unite. “A noastră abia acum se construiește”, a urmat la scurt timp.

Și pentru că tot am ajuns în Franța, Marine Le Pen pare că este și ea pe o curbă ascendentă și a ajuns, conform unor case de pariuri, direct pe locul doi în alegerile prezidențiale din Franța, programate pentru primăvara lui 2017.

Parisul ar putea astfel să se alăture tabloului de puteri care au căzut valului populist.

Imediat lângă, Austria ar putea deveni prima țară care își alege un președinte de extremă-dreaptă din 1945 până în prezent. Decizia va fi luată pe 4 decembrie.

În aceeași zi, în Italia urmează un vot crucial pentru guvernul de centru-stângă condus de Matteo Renzi, care ar putea să cedeze puterea extremștilor de la Mișcarea 5 Stele.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close