Antena 3 CNN Externe Lupte de stradă în Severodonețk! Anunțul guvernatorului regional

Lupte de stradă în Severodonețk! Anunțul guvernatorului regional

Luptele de stradă aveau loc, sâmbătă, în Severodonețk, pe fondul eforturilor făcute de trupele ruse de a prelua controlul orașului.

Lupte de stradă în Severodonețk! Anunțul guvernatorului regional
Sursa foto: Twitter @GlasnostGone
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Mai 2022   •   15:04

Informația provine de la guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Acesta a postat pe Telegram că forțele ruse în Severodonețk și în zonele din apropiere "au suferit pierderi semnificative și au fost forțate să se retragă".

Cu toate acestea, rușii continuă să atace orașul, care este aproape încercuit, a adăugat el.

"Inamicul a tras asupra Severodonețk de cel puțin trei ori - tiruri foarte puternice - iar lupte de stradă au izbucnit în unele locuri", a mai precizat oficialul ucrainean.

El a mai precizat că 14 clădiri înalte din oraș au fost avariate.

Satul Sinețki, aflat în apropiere, a fost, de asemenea, bombardat, a spus Serghei Gaidai.

BBC menționează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile responsabilului regional.

Severodonețk, distrus de lupte aproape la fel de mult ca Mariupol

Severodonețk este locul unde rușii își concentrează atacurile în ultima perioadă, în tentativa de a prelua controlul total în Donbas.

Oficialii locali spun că trupele ruse au intrat în acest oraș vital din punct de vedere strategic, dar că armata Ucrainei încă respinge atacurile.

O mare parte din oraș se află în ruine și majoritatea locuitorilor au fugit.

Corespondentul BBC a vorbit cu Lena Trendiuk (foto următoare), o femeie de 44 de ani care avea o cofetărie care mergea bine în Severodonețk, înainte de invazia rusă.

Ea a fugit în martie din oraș și acum se află la Liov, unde își ajută sora să facă prăjituri, dar afacerea merge mult mai slab decât cea pe care o avea înainte.

"Când au început exploziile (...) a fost nevoie de câteva zile pentru a distruge toate drumurile de acolo. Apoi toate supermarketurile au fost distruse. În martie, aproape jumătate din oraș era în ruine sa sau grav afectat.

Acum peste 70% din Severodonețk este pur și simplu distrus. Aproape că nu mai sunt drumuri care să nu fi fost deteriorate de lupte. Toate podurile au fost aruncate în aer", povestește femeia.

Tot din martie, nu mai există nicio modalitate de a contacta pe cineva din oraș, pentru că telefoanele mobile nu mai funcționează acolo.

Din acest motiv, Lena Trendiuk nu știe dacă prietena sa, care locuiește la periferia Severodonețk-ului mai este sau nu în viață.

"Sper că să mă pot întoarce într-o zi la Severodonețk. Mi-am petrecut cea mai mare parte a vieții acolo. Vreau (ca orașul) să aparțină Ucrainei. Și trebuie să aparțină Ucrainei. Nu voi putea trăi în Rusia", mărturisește ea.

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close