Antena 3 CNN Externe Lupte violente au reizbucnit în Libia. Tot mai multe state îşi evacuează cetăţenii şi personalul diplomatic

Lupte violente au reizbucnit în Libia. Tot mai multe state îşi evacuează cetăţenii şi personalul diplomatic

Lupte violente au reizbucnit în Libia. Tot mai multe state îşi evacuează cetăţenii şi personalul diplomatic
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    31 Iul 2014   •   19:44
Luptele violente au reizbucnit joi în Libia, după două zile de relativă acalmie, între diferitele miliţii rivale care-şi dispută controlul aeroportului din capitala Tripoli, informează AFP, potrivit Agerpres.
 
În faţa acestei degradări a situaţiei de securitate, mai multe state şi-au evacuat cetăţenii din Libia şi personalul diplomatic.
 
Spania a anunţat joi evacuarea temporară a personalului de la ambasada sa din Tripoli, unde va mai rămâne doar un însărcinat cu afaceri pentru a asigura în continuare funcţionarea misiunii. Ministrul spaniol de Externe, Jose Garcia Margallo, a declarat că în acest moment la Tripoli nu mai există un interlocutor, iar toate informaţiile disponibile indică o agravare rapidă a situaţiei.
 
La rândul ei, Grecia a trimis o navă pentru a evacua mai multe zeci de cetăţeni împreună cu personalul ambasadei sale, plus circa 80 de chinezi şi cetăţeni ai altor ţări.
 
De asemenea, guvernul din Filipine a anunţat că va închiria nave pentru a-i evacua pe cei 13.000 de filipinezi din Libia.
 
Cu o zi în urmă, Ministerul francez de Externe a anunţat evacuarea pe care maritimă a 55 de francezi şi şapte britanici şi suspendarea activităţii misiunii sale diplomatice de la Tripoli.
 
Principalii protagonişti ai confruntărilor sunt brigăzile din localitatea Misrata (situată la 200 de kilometri est de Tripoli) aliate cu miliţiile islamiste care încearcă să preia controlul aeroportului, capturat anterior de o grupare rivală din oraşul Zenten (situat la 170 de kilometri sud-vest de Tripoli). Aceste mişcări au participat la acţiunile armate împotriva regimului condus de Muammar Gaddafi, dar, după victoria împotriva acestuia, ele au intrat în conflict.
 
Potrivit martorilor, alte confruntări armate au fost semnalate pe drumul către aeroport şi la periferia vestică a capitalei, dar se aud explozii şi în centrul oraşului Tripoli, care este aproape în întregime paralizat, instituţiile şi magazinele fiind închise, iar locuitorii se confruntă cu o penurie de carburant şi de electricitate, dar şi cu întreruperea furnizării apei curente.
 
Pe de altă parte, guvernul libian a cerut ajutor internaţional pentru a evita "o catastrofă umană şi de mediu" în urma incendiului masiv izbucnit la un rezervor de combustibil din apropierea aeroportului, care a fost lovit de o rachetă şi unde sunt stocaţi 90 de milioane de litri de carburant, dar violenţele descurajează orice intervenţie străină.
 
Conform ultimului bilanţ oficial publicat duminică, luptele din perimetrul aeroportului s-au soldat cu circa o sută de morţi şi peste 400 de răniţi. Confruntările au început pe 13 iulie, când miliţiile islamiste au lansat atacul asupra aeroportului, care de atunci este închis traficului aerian, iar mai multe avioane staţionate au fost distruse.
 
În estul ţării, la Benghazi, situaţia era joi relativ calmă, după mai multe zile de lupte soldate cu circa 100 de morţi şi în urma cărora miliţiile islamiste au reuşit să ocupe principala bază militară a oraşului.
 
În opinia analiştilor, aceste evoluţii sunt efectul luptei pentru influenţă între diferitele regiuni şi curente politice într-o ţară în care domneşte haosul. La aproape trei ani de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, noile autorităţi sunt în continuare incapabile să controleze zecile de miliţii alcătuite din foşti rebeli care fac legea profitând de inexistenţa unor forţe de securitate bine structurate.
 
Noul parlament rezultat în urma alegerilor de pe 25 iunie a decis să se reunească de urgenţă sâmbătă la Tobruk, în estul ţării, devansând cu două zile şedinţa inaugurală programată pe 4 august la Benghazi, oraş considerat acum prea periculos pentru un astfel de eveniment. Dar nici această reuniune nu este certă, preşedintele în exerciţiu al legislativului susţinând că ea s-ar putea desfăşura pe 4 august la Tripoli.

×
Subiecte în articol: Libia Tripoli
Parteneri
Un român nu a putut fi declarat mort, deși acum ar avea peste 120 de ani
x close