Antena 3 CNN Externe Madagascar. Ciclonul Haruna a lăsat în urmă 10 morţi, 17 răniţi şi circa 5.000 de sinistraţi

Madagascar. Ciclonul Haruna a lăsat în urmă 10 morţi, 17 răniţi şi circa 5.000 de sinistraţi

Madagascar. Ciclonul Haruna a lăsat în urmă 10 morţi, 17 răniţi şi circa 5.000 de sinistraţi
24 Feb 2013   •   09:14

Ciclonul Haruna şi ploile care l-au precedat s-au soldat în total cu 10 morţi, 17 răniţi şi aproape 5.000 de sinistraţi într-o săptămână în Madagascar, a declarat sâmbătă Biroul naţional de gestiune a riscurilor şi catastrofelor (BNGRC), relatează AFP.
   
Ciclonul însuşi - care a sosit în regiunea Morombe (sud-vest) vineri dimineaţă şi a părăsit marea insulă 24 de ore mai târziu - a provocat 6 morţi, 17 răniţi şi 3.600 sinistraţi, a precizat BNGRC într-un nou bilanţ, fără a considera numărul clădirilor care au rămas fără acoperiş, sau casele inundate.
   
Aeroportul din Toliara (Tulear) a fost închis cel puţin până luni.
   
Însoţit de ploi puternice, vânt care a atins între 150 şi 180 de kilometri pe oră, cu rafale de până la 200 kilometri pe oră.
   
"Oraşul Morombe a fost distrus în proporţie de 70 la sută", a precizat pentru AFP secretarul executiv al Biroului, Raymond Randriatahina, în timp ce un jurnalist de la radioul naţional aflat la faţa locului a menţionat "până la 99 la sută".
   
Presa a transmis un bilanţ mai mare de 9 morţi şi aproape 6.000 de sinistraţi începând cu vineri dimineaţă.
   
Ploile puternice care au precedat sosirea ciclonului de la începutul săptămânii au provocat deja 4 morţi şi peste 2.100 de sinistraţi.
   
Întreruperea comunicaţiei cu zonele sinistrate complică culegerea de informaţii.
   
Haruna, care a fost un ciclon tropical de categoria 2, a fost retrogradat la rangul de furtună tropicală după ce a revenit pe mare la ora 05:30 (04:30, ora României), sâmbătă dimineaţă.
   
"Această furtună tropicală va mai aduce multe ploi în sudul Madagascarului în următoarele două zile", a explicat pentru AFP responsabilul prognozelor meteorologice naţionale, Ndinizara Newsman de Priscofe.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close