Antena 3 CNN Externe MAE, după ce un avion civil a fost forţat să aterizeze la Minsk: "Este deosebit de grav"

MAE, după ce un avion civil a fost forţat să aterizeze la Minsk: "Este deosebit de grav"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a reacţionat, în această seară, după ce un avion civil a fost forţat de un MiG 29 să aterizeze la Minsk pentru ca un pasager, opozant al regimului Lukaşenko, să fie arestat.

MAE, după ce un avion civil a fost forţat să aterizeze la Minsk: "Este deosebit de grav"
Sursa foto: Hepta
de Alin Tarnovschi    |    23 Mai 2021   •   23:02

"MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.

MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.

Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român", se arată într-o informare de presă transmisă de MAE.

×
Subiecte în articol: MAE Belarus
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close