Antena 3 CNN Externe MAE: Cod portocaliu de ninsoare în Ungaria şi Croaţia; Căderi de zăpadă şi vânt puternic în Slovenia

MAE: Cod portocaliu de ninsoare în Ungaria şi Croaţia; Căderi de zăpadă şi vânt puternic în Slovenia

MAE: Cod portocaliu de ninsoare în Ungaria şi Croaţia; Căderi de zăpadă şi vânt puternic în Slovenia
Sursa foto: Foto: sott.net
25 Mar 2013   •   20:21

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, luni, o serie de atenţionări de călătorie, precizând că în Ungaria a fost emisă, pentru perioada 25-26 martie, o avertizare de cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru 4 judeţe, iar în Croaţia de cod portocaliu de ninsoare, pentru 25-27 martie, în regiunile Zagreb şi Karlovac, informează Mediafax.
   
MAE atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Ungaria asupra faptului că Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a emis, pentru perioada 25-26 martie, o avertizare de cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru 4 dintre judeţele Ungariei (Baranya, Fejér, Somogy şi Tolna), precum şi avertizarea de cod galben de ninsoare şi viscol pentru judeţele Zala, Veszprém, Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun şi Pest. Atenţionările de cod portocaliu de viscol sunt valabile şi pentru judeţele Pest şi Jász-Nagykun-Szolnok.
   
Sursa citată menţionează totodată că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Fejér avertizează asupra condiţiilor grele de trafic, ca urmare a stratului de zăpadă care ar putea depăşi 20 de cm. Se recomandă să fie evitate deplasările în regiune şi să se plece la drum numai dacă este imperios necesar.
   
"Se recomandă participanţilor la trafic să circule cu viteză adecvată condiţiilor meteorologice şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de celelalte autovehicule", se mai arată în comunicatul MAE.
   
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Croaţia asupra faptului că a fost emisă o avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare pentru perioada 25-27 martie, în regiunile Zagreb şi Karlovac (centrul şi nordul ţării), cod portocaliu de vânt puternic şi cod galben de ninsoare în regiunea Gospić (centrul ţării), cod portocaliu de vânt puternic în regiunea Rijeka - Istria (nord vestul ţării), cod galben de ninsoare în regiunea Osijek (estul ţării) şi cod galben de vânt puternic şi ploi în regiunile Split şi Dubrovnik (sudul ţării).
   
Din cauza gheţii de pe carosabil, este închisă circulaţia pe drumul naţional D404, porţiunea cuprinsă între localităţile Brajdica şi tunelul Pećine. "Pe drumul naţional D25, porţiunea cuprinsă între localităţile Gospić şi Karlobaga, pe drumul naţional D54, porţiunea cuprinsă între localităţile Maslenica şi Zaton Obrevački, precum şi pe drumul naţional D8, porţiunea cuprinsă între localităţile Senja şi Sveta Marija Magdalena, este permisă circulaţia numai pentru automobilele personale. La această oră, pe majoritatea autostrăzilor din R. Croaţia, traficul se desfăşoară în condiţii de vânt puternic şi ninsoare şi există restricţii de viteză", menţionează sursa citată.
   
Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Croaţia sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe, Companiei Naţionale Croate de Autostrăzi , Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate, Autorităţii  Portuare Croate  şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă
   
Pentru evitarea eventualelor probleme, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente. MAE reaminteşte cetăţenilor români care călătoresc pe şoselele din Croaţia că pe majoritatea drumurilor din ţară echiparea mijloacelor de transport cu anvelope de iarnă este obligatorie.
   
MAE atenţionează totodată cetăţenii români care doresc să călătorească în Slovenia, în perioada 25-27 martie, asupra faptului că în urma căderilor de zăpadă masive şi a vântului puternic, în această ţară au fost impuse restricţii de trafic pentru vehicule de mare tonaj pe autostrada A1 între Koper şi Ljubljana, pe autostrada A3 care leagă Italia de Slovenia, Fernetiči - Fernetti - Postojna şi pe drumul H4 între Nova Gorica-Gorizia - Postojna. "Pe autostrada A1 dintre Ljubljana şi Koper se circulă cu dificultate. Aceste dificultăţi pot apărea şi pe porţiunile de autostradă care leagă Slovenia de Ungaria, Austria şi Croaţia.   Autorităţile slovene recomandă şoferilor de autovehicule grele/camioane să evite tranzitarea Sloveniei prin sud-vest către estul Italiei", menţionează comunicatul.
   
De asemenea, se recomandă celor care doresc să tranziteze Slovenia să se informeze din timp asupra situaţiei traficului rutier şi a restricţiilor existente precum şi asupra alertelor meteorologice emise de ţările vecine. Autovehiculele trebuie să fie dotate corespunzător pentru traficul pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.
   
Informaţiile cu privire la traficul rutier din Slovenia pot fi obţinute 24/24h de la Centrul de informare asupra traficului rutier precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) si 00 386 151 885 15 (internaţional).
   

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close