x close

MAE: Patru români la bordul navei reţinute de iranieni în Golful Persic; sunt în siguranţă

de D.G.    |    29 Apr 2015   •   12:44
MAE: Patru români la bordul navei reţinute de iranieni în Golful Persic; sunt în siguranţă 817

UPDATE 12.40

Ministerul de Externe precizează că, până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial, se află patru marinari români, armatorul anunţând că aceştia sunt în siguranţă.

"Până în prezent, în urma contactării agenţiilor de crewing, s-a stabilit că la bordul navei se află patru marinari români. Armatorul navei a confirmat faptul că întreg echipajul, inclusiv cetăţenii români, sunt în siguranţă şi urmează să continue cursa, cel mai probabil, cu aceeaşi navă, după soluţionarea situaţiei", potrivit informaţiilor actualizate privind situaţia navei Maersk Tigris, reţinută în Golful Persic ca urmare a unui litigiu comercial.

MAE mai precizează că familiile marinarilor români au fost contactate şi sunt ţinute la curent cu evoluţia cazului. De asemenea, s-a organizat un comitet din partea armatorului care funcţionează 24h/24h şi care ţine în permanenţă legătura cu echipajul.

"Ministerul Afacerilor Externe menţine legătura permanent cu agenţiile de crewing şi continuă monitorizarea cu prioritate a evoluţiei cazului, atât în mod direct, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice implicate, care se află în legătură cu autorităţile locale", se mai arată în comunicat.

______________________________________________________________________________________________________________
UPDATE: 09.45

Ministerul de Externe a precizat, miercuri, că a transmis marţi instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi Teheran să solicite autorităţilor locale detalii despre nava Maersk Tigris abordată de iranieni, la bordul căreia s-ar afla şi marinari români, potrivit presei iraniene.

"Cu referire la situaţia navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetăţeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de ieri (marţi - n.r.) au fost transmise instrucţiuni Ambasadelor României la Washington şi la Teheran, care au solicitat autorităţilor competente locale informaţii detaliate despre situaţia navei, dar mai ales verificarea existenţei vreunui cetăţean român la bord", informează MAE.

Verificările continuă şi pe parcursul zilei de miercuri, "fiind aşteptate clarificări în regim de urgenţă", mai anunţă Ministerul de Externe, adăugând că în prezent se efectuează verificări privind componenţa echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.

______________________________________________________________________________________________________________

Televiziunea publică iraniană susţine că la bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, abordată de Gardienii Revoluţiei în Strâmtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar, relatează Stars and Stripes, în ediţia electronică.
Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marţi, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite şi au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.
   
Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de ea şi i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut şi un avion de recunoaştere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.
Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit şi niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naţionalităţile acestora.

Associated Press citează televiziunea publică iraniană care susţine că la bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România şi Myanmar. Televiziunea iraniană susţine că nava a fost reţinută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.
Deşi Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internaţional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost "inadecvat" din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Insulele Marshall sunt o ţară din Oceanul Pacific dar Statele Unite sunt singurele responsabile de apărarea lor. Statele Unite au preluat controlul Insulelor Marshall de la japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informaţii despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Hormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea.

Iranul desfăşoară frecvent exerciţii militare în interiorul şi în jurul strâmtorii. În 2007, forţele Gărzii Revoluţionare au capturat 15 marinari britanici de pe o fregată din Golf, acuzându-i că operează în apele iraniene. Ei au fost eliberaţi două săptămâni mai târziu.
Vineri, patru nave de patrulă ale Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat de o navă comercială sub pavilion american, MV Maersk Kensington, ce se deplasa pe o rută de tranzit recunoscută internaţional din apropiere de Oman, a declarat un oficial al Marinei americane.

La un moment dat, vasele iraniene au încercuit Maersk Kensington, dar nu au fost trase focuri de armă şi iranienii nu au încercat să urce la bord, a declarat un oficial sub acoperirea anonimatului. Nava nu a cerut ajutor, iar vasele iraniene s-au retras în cele din urmă.

Citeşte mai multe despre:

iran
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati