Antena 3 CNN Externe Mahmoud Abbas vrea ca Palestina să primească statut de observator permanent la ONU

Mahmoud Abbas vrea ca Palestina să primească statut de observator permanent la ONU

Mahmoud Abbas vrea ca Palestina să primească statut de observator permanent la ONU
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
de G.S.    |    08 Sep 2012   •   17:58

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă că va lansa demersurile pentru ca Palestina să primească statutul de observator permanent la ONU la 27 septembrie, în cadrul discursului pe care îl va susţine în faţa Adunării Generale, relatează AFP.
   
"Vom merge la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pe 27 pentru consultări cu prietenii noştri pe tema proiectului de rezoluţie care cere aderarea Palestinei (în calitate de observator permanent)", a declarat Abbas în cadrul unei alocuţiuni televizate.
   
"Vom merge la ONU pentru a spune că suntem un stat căruia i se aplică cea de-a Patra Convenţie de la Geneva (privind protecţia civililor pe timp de război, n.red.). Sunt 133 de ţări care ne recunosc ca stat cu capitala la Ierusalimulde Est şi unde avem ambasade care arborează drapelul palestinian", a pledat el.
   
La 4 august, ministrul palestinian de Externe Riyad al-Malki a declarat că preşedinte Abbas va prezenta oficial această cerere la 27 septembrie, ziua în care va lua cuvântul în faţa Adunării Generale a ONU.
   
Pentru a fi adoptată, rezoluţia ce ridică reprezentarea Palestinei de la rangul de stat la cel de observator permanent, ca Vaticanul, trebuie votată de peste jumătate dintre cele 149 de state membre.
   
Abbas şi-a manifestat în repetate rânduri intenţia de a se întoarce către Adunarea Generală, după ce a renunţat, din lipsa majorităţii, să ceară un vot în Consiliul de Securitate în privinţa cererii istorice de aderare cu drepturi depline a unui stat Palestina, depusă la 23 septembrie 2011.


×
Parteneri
x close