Antena 3 CNN Externe Mahmoud Ahmadinejad a declarat Iranul ?stat nuclear?

Mahmoud Ahmadinejad a declarat Iranul ?stat nuclear?

Mahmoud Ahmadinejad a declarat Iranul ?stat nuclear?
Sursa foto: iran nuclear
12 Feb 2010   •   03:37

Preşedintele iranian a declarat Iranul stat nuclear, joi, după ce a anunţat că cercetătorii au produs prima tranşă de uraniu puternic îmbogăţit, un pas mare spre producţia combustibil de calibru militar.


Ahmadinejad a declarat unei mulţimi de susţinători că Iran este capabil să meargă până la capăt în dezvoltarea combustibilului nuclear, dar nu va face acest lucru deoarece ?noi nu credem în producerea unei bombe. Când noi spunem că nu fabricăm bomba, vorbim serios, şi noi nu credem în fabricarea bombei. Dacă doream să o facem, am fi anunţat?, arăta acesta.
Cercetătorii iranieni au început marţi să convertească uraniul îmbogăţit la 3,5% la un nivel de 20 procente, ceea ce a declanşat un val mondial de proteste şi un apel pentru noi sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU.
Teheran pretinde că are nevoie de uraniu mai pur drept combustibil pentru reactorul de cercetare ce produce izotopi medicali, deşi experţii au pus la îndoială aceste afirmaţii deoarece Iran nu are tehnologia pentru a face pilele de combustibil necesare în acest scop.
Guvernele occidentale şi chiar şi vechiul aliat Rusia au ridicat semne de întrebare despre programul nuclear iranian.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică arăta că a fost informată de Teheran că doreşte să producă doar o mică cantitate de uraniu îmbogăţit la 20 procente- circa 10kg.

Ahmadinejad la rândul său întreba ?De ce cred ei că 20 procente este aşa o mare realizare. Acum la Natanz avem capacitatea de îmbogăţi peste 20% şi la peste 80 procente, dar deoarece nu avem nevoie, nu o facem.?
Antena3.ro

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close