Antena 3 CNN Externe Mahmoud Ahmadinejad şi-a anulat vizita oficială din Turcia

Mahmoud Ahmadinejad şi-a anulat vizita oficială din Turcia

Mahmoud Ahmadinejad şi-a anulat vizita oficială din Turcia
17 Dec 2012   •   12:25

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, şi-a anulat o vizită oficială în Turcia, la o zi după ce şeful armatei iraniene a spus că decizia de amplasare a sistemului Patriot, la graniţa cu Siria, ar putea fi un factor "declanşator" al unui război mondial.

NATO va dispune sistemul defensiv, cu rachete Patriot, la frontiera dintre Siria şi Turcia şi va asigura trupele necesare pentru operarea adecvată a acestuia.
În urma solicitărilor Ankarei, în regiune vor fi prezenţi şi soldaţi americani.

Ahmadinejad acceptase în prealabil invitaţia premeirului turc,  Recep Erdogan, de a participa la comemorarea a 739 de ani de la moartea poetului persan, Jalaluddin Rumi.

Surse diplomatice turceşti au declarat pentru cotidianul Zaman, că Ahmadinejad şi-a anulat vizita din cauza agendei foarte încărcate. Oficialii iranieni nu şi-au exprimat un punct de vedere.

Şeful forţelor armate iraniene, Gen. Maj. Seyed Hassan Firouzabadi, a spus la sfârşitul săptămânii trecute că planul de amplasare al rachetelor Patriot, la frontiera turco-siriană, reprezintă un lucru grav, care ar putea declanşa izbucnirea unui război mondial.

Sistemul Patriot din Turcia va rămâne sub comanda NATO şi va include câteva baterii din SUA, Germania şi Olanda.

×
Subiecte în articol: mahmoud ahmadinejad Recep Erdogan Siria
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close