Antena 3 CNN Externe Mai mulţi americani şi o britanică, printre atacatorii de la centrul comercial din Nairobi

Mai mulţi americani şi o britanică, printre atacatorii de la centrul comercial din Nairobi

Mai mulţi americani şi o britanică, printre atacatorii de la centrul comercial din Nairobi
de M.T.    |    24 Sep 2013   •   09:21

Doi sau trei americani şi o britanică s-au aflat printre persoanele care au atacat centrul comercial Westgate, la Nairobi, omorând cel puţin 60 de persoane, a declarat, luni, ministrul kenyan de Externe, Amina Mohamed, informează AFP, citată de Mediafax.

„Potrivit informaţiilor pe care le avem, există doi sau trei americani, iar pentru moment am auzit vorbindu-se despre o britanică”, a spus Amina Mohamed pentru postul public american de televiziune PSB.

Aflată la new York, acolo unde participă la reuniunea Adunării Generale a ONU, Amina Mohamed a precizat că britanica a comis deja acte de terorism similare „în numeroase rânduri".

În ceea ce îi priveşte pe americani, a adăugat ministrul, aceştia sunt „bărbaţi tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 19 ani, de origine somaleză sau arabă, dar care trăiesc în Statele Unite, în Minnesota şi într-un alt loc".

Între timp, Ministerul de Interne din Kenya a anunţat că forţele speciale din această ţară au preluat controlul centrului comercial din Nairobi, iar trei atacatori au fost ucişi luni.

Cu toate acestea, situaţia celorlalţi membri ai grupului, de diverse naţionalităţi, era în continuare necunoscută imediat după miezul nopţii. De asemenea, nu se ştia dacă au minat sau nu clădirea.

În noaptea de luni spre marţi, forţele kenyene verificau cu atenţie fiecare etaj în parte al centrului comercial.

„Deţinem controlul asupra Westgate. Forţele noastre verifică foarte atent etajele, unul după altul, în căutarea unor persoane care au fost uitate. Credem că toţi ostaticii au fost eliberaţi”, a anunţat Ministerul de Interne prin intermediul contului său de Twitetr.

Cu puţin timp înainte, Manoah Esipisu, un purtător de cuvânt al Guvernului, a declarat că forţele speciale nu mai întâlnesc nicio „rezistenţă" în clădire.

Totuşi, „statutul elementelor ostile rămâne să fie confirmat", a precizat, la rândul său, Centrul kenyan de Gestionarea Crizelor.

Un corespondet AFP aflat la faţa locului, care citează surse de securitate, a afirmat că, marţi dimineaţă, forţele kenyene continuau să lupte „unul sau doi" atacatori islamişti ascunşi în interiorul centrului comercial.

Potrivit acestor surse, militanţii au fost localizaţi şi sunt izolaţi în interiorul sau în apropierea unui cazinou situat la unul dintre etajele superioare ale centrului comercial.

Martorii au declarat că au auzit focuri sporadice de arme şi zgomotul unei explozii.

Asedierea Westgate, unul dintre cele mai luxoase centre comerciale din capitala kenyană Nairobi, a început sâmbătă la prânz, cu un asalt cu grenade şi arme automate al unui grup de islamişti afiliaţi insurgenţilor somalezi shebab.

În decurs de 60 de ore, cel puţin 62 de persoane au fost ucise, tot pe atâtea au fost date dispărute, iar alte aproape 200 au fost rănite.

×
Subiecte în articol: Kenya Nairobi
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close