Antena 3 Externe Mai mulţi membri ai Congresului american consideră că Snowden a fost sprijinit de o putere străină în dezvăluirile sale

Mai mulţi membri ai Congresului american consideră că Snowden a fost sprijinit de o putere străină în dezvăluirile sale

de M.T.    |    20 Ian 2014   •   11:38
Mai mulţi membri ai Congresului american consideră că Snowden a fost sprijinit de o putere străină în dezvăluirile sale

Mai mulţi membri importanţi ai Congresului american consideră că Edward Snowden ar fi fost ajutat de o putere străină să dezvăluie informaţiile despre operaţiunile de spionaj desfăşurate de SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

„Cred că trebuie să răspundem la întrebări interesante, ceea ce cu siguranţă ne va face să credem că ruşii au avut, cel puţin parţial, o implicare”, a declarat Mike Rogers, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS.

„Tot ce a făcut, de la modul în care şi-a pregătit acţiunea, la itinerariul ales şi până modul în care a ajuns rapid la Moscova” ridică semne de întrebare, a adăugat congresmenul.

Rogers este de părere că „cea mai mare parte” a informaţiilor furnizate de Snowden nu are „nimic de-a face cu programul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), ci cu capacităţile noastre militare terestre, navale şi aeriene”.

Într-un alt interviu, acordat postului NBC, acelaşi oficial a spus că „nu este întâmplător faptul că el a ajuns în final la Moscova”, unde este acum sub coordonarea serviciului de informaţii rus.

„Snowden nu s-a trezit într-o dimineaţă cu toate mijloacele disponibile să facă toate acestea de unul singur. Cred că a fost ajutat de cineva”, a spus, la rândul său, Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanţilor.

Cu toate acestea, McCaul a precizat că nu poate afirma cu certitudine că Rusia este în spatele respectivelor scurgeri de informaţii, dar este de părere că Snowden a fost sprijinit de cineva.

Preşedintele american Barack Obama a declarat vineri să vor trece ani până când se va vedea amploarea pagubelor provocate Statelor Unite de dezvăluirile făcute de Snowden.

„Apărarea naţiunii noastre depinde în parte de fidelitatea celor cărora le-am încredinţat secretele ţării noastre”, a explicat Obama, care însă a evitat să emită păreri pe marginea acţiunilor lui Snowden şi a motivaţiei acestuia de a deconspira secrete importante.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close