Antena 3 CNN Externe Mai mulţi senatori şi deputaţi francezi ÎL SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor

Mai mulţi senatori şi deputaţi francezi ÎL SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor

Mai mulţi senatori şi deputaţi francezi ÎL SUSŢIN pe ministrul de Interne în problema romilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Sep 2013   •   13:41
Şaispreze senatori, deputaţi şi primari apropiaţi lui Manuel Valls şi-au exprimat susţinerea faţă de acţiunea ministrului francez de Interne faţă de romi, în contextul alegerilor municipale şi europene, într-un articol pe care l-au semnat în Le Journal du Dimanche (JDD), scrie Mediafax.
În opinia lor, problema ridicată de taberele "ilicite" are un răspuns "evident", care, subliniază ei, nu ar trebui să provoace disensiuni în cadrul Partidului Socialist (PS, la putere), şi anume "politica dusă de 16 luni de către Guvern, cu suţinerea majorităţii, o politică coerentă care pune soluţii concrete în locul inacţiunii şi stigmatizării anterioare".
Semnatarii scriu în continuare că această problemă este "evidentă, ne izbim de ea zilnic", referindu-se la taberele instalate de romi în apropierea unor oraşe, un lucru care "generează tensiuni". "Aceste tabere ilicite sunt nişte locuri ale mizeriei, în care bărbaţi, femei şi copii sunt în pericol deoarece sunt expuşi unor condiţii sanitare şi de securitate intolerabile", subliniază ei în continuare.
"Pe aceste locuri se grefează infracţionalitatea, diverse acţiuni de trafic şi prostituţie, exploatarea sărăciei, folosirea scandaloasă a copiilor obligaţi să cerşească, furtişaguri comise de reţele mafiote ai căror lideri se află în România şi Bulgaria", denunţă aleşii francezi, asociind taberele ilegale cu infracţionalitatea.
În opinia lor aceasta este "realitatea" şi, din acest motiv, în baza unor hotărâri judecătoreşti sau din "motive de ordin public, cel mai adesea la cererea aleşilor din toate taberele politice", care exprimă "aşteptări legitime şi uneori exasperarea locuitorilor, ministrul de Interne procedează la evacuări de tabere", îi iau ei apărarea lui Valls fără să îl numească. "Pe această acţiune o susţinem noi", subliniază semnatarii.
Ei explică în continuare că vor să iasă din "ipocrizia" presupoziţiei potrivit căreia dacă stânga este umanistă trebuie să permită taberele şi subliniază că, în urma circularei interministeriale de la 26 august 2012, "toate desfiinţările (de tabere) sunt efectuate în urma căutării de locuinţe alternative şi pe baza unor diagnostice sanitare şi sociale". 
Invocând un succes al unor iniţiative în acest sens, ei prezintă totodată limitele acestei soluţii, enumerând "lipsa locuinţelor disponibile, saturarea dispozitivelor noastre naţionale şi locale de inserţie sau timpul prea lung de care este nevoie pentru reuşita inserării" romilor.
"Toate acestea ne aduc la o constatare, care este de altfel cea exprimată de premierul român (Victor Ponta) însuşi: viitorul comunităţilor rome este în principal în ţara lor de origine", conchid ei, subliniind că "acolo trebuie căutate cu prioritate soluţiile" şi că romii "trebuie să poată beneficia acolo de condiţii de viaţă decente, care să nu-i mai oblige să plece".
Aleşii francezi invocă totodată numeroase proiecte de inserţie în România, "cu susţinerea a zeci de colectivităţi locale franceze şi mulţumită recurgerii la fonduri europene structurale", apreciind că o "consolidare a cooperării descentralizate cu comunităţile locale romneşti este o cale de explorat".
În finalul articolului, cei 16 semnatari îndeamnă stânga şi socialiştii la unitate, apreciind că "disensiunile ar fragiliza ceea ce s-a realizat şi ceea ce mai rămâne de făcut".
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close