Antena 3 CNN Externe Maia Sandu, discurs la Harvard: ”Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina”

Maia Sandu, discurs la Harvard: ”Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un discurs la Universitatea Harvard Kennedy School din SUA, instituție pe care a absolvit-o în anul 2010.

Maia Sandu, discurs la Harvard: ”Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina”
Sursa foto: Twitter/egreenspon
de Alexandra Ionescu    |    25 Mai 2022   •   23:04

Discursul său face parte din ceremonia de absolvire din acest an, la Harvard Kennedy School, care se desfăşoară cu prezenţă fizică după doi ani în care ceremoniile au avut loc în format virtual din cauza pandemiei. 

„Nu am planificat să devin politician sau președinte de țară. Așa că fiți pregătiți pentru experiențe și destinații uimitoare”, a menționat șefa statului în debutul discursului.

„Cu 4 ani în urmă, când am primit scrisoarea de admitere de la Universitatea Harvard Kennedy School, niciodată nu m-am gândit, că într-o zi voi urca pe această scenă și mă voi adresa absolvenților. La fel cum nu am planificat să devin politician sau președinte de țară. Așa că fiți conștienți și pregătiți-vă pentru călătoria care vă va duce în locuri și destinații neașteptate”, a spus Maia Sandu în debutul discursului.

Șefa statului a vorbit despre situația din Republica Moldova, lupta cu corupția, dar și despre lecțiile învățate pe parcursul carierei. 

”Moldova este o țară mică situată într-un cartier geopolitic dur. Astăzi avem un război la granița noastră. Nu poate exista nicio justificare pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, o altă națiune suverană, pentru capturarea teritoriilor sau tăierea sferelor de influență în secolul XXI.

Poporul Ucrainei trece printr-o tragedie greu de imaginat. Prin curajul, rezistența și sacrificiul lor, curajoșii ucraineni au arătat că sunt oameni puternici, curajoși și puternici, care își vor păstra dreptul de a se guverna. Prin sacrificiul lor, ei apără întregul continent european și valorile și principiile acestuia. Și suntem recunoscători pentru asta.

Moldova a făcut și va continua să facă tot posibilul pentru a ajuta. 4% din populația noastră de astăzi sunt refugiați din Ucraina. Nouă din 10 refugiați au fost găzduiți de moldoveni în casele lor, chiar înainte ca guvernul să ofere facilități.

Întreaga țară s-a unit pentru a oferi sprijin cu tot ce le-ar putea oferi – siguranță, adăpost, case, hrană, îngrijire medicală, îngrijire a copiilor.

Compasiunea, respectul și bunătatea arătate de moldoveni mă fac foarte mândru de poporul meu. Guvernul Republicii Moldova va face tot posibilul pentru ca acest sprijin să continue.

Războiul a avut o taxă mare asupra Moldovei. Resursele sunt întinse. Dar, în ciuda tuturor dificultăților, suntem hotărâți să reușim.

Oamenii noștri, atât în țară, cât și în străinătate, sunt resursele noastre principale și cele mai valoroase și rămân principala noastră speranță și linia noastră de viață.

Marea noastră diaspora oferă un mare sprijin țării noastre. Munca și sacrificiul lor au susținut Moldova din punct de vedere economic, iar banii pe care îi trimit acasă susțin multe familii din Moldova.

Mulți dintre aceștia ocupă poziții importante de nivel mediu și înalt în corporații, guverne și comunități științifice din străinătate. Ne bazăm pe ajutorul lor în reformarea Moldovei pentru a o face eligibilă pentru aderarea la UE, care este principalul nostru proiect național.

Moldova urmează să obțină astăzi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană, ceea ce va ajuta la blocarea viitorului Moldovei într-o familie de democrații consolidate, o familie europeană.

Obținerea statutului de candidat UE este o ancoră pentru independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice. Știm că trebuie să muncim din greu pentru asta, dar ne angajăm pe deplin”.

 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close