Antena 3 CNN Externe Maia Sandu: "Referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, moment de cotitură"

Maia Sandu: "Referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, moment de cotitură"

"În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură - referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate", a declarat, astăzi, Maia Sandu, despre refendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Maia Sandu: "Referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, moment de cotitură"
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Liewig Christian
de Georgiana Adam    |    18 Mar 2024   •   14:03

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că a avut circa 20 de runde de consultări în ultimele luni, în care a discutat cu peste 500 de oameni din diverse domenii, a mers în mai multe localități, a vorbit cu diaspora: "toți sunt uniți de o cauză comună, pentru o Moldovă europeană".

"E important să facem acum referendum pentru că este o ocazie istorică, așteptată de trei decenii – statele membre ale Uniunii Europene sunt mai deschise ca oricând, avem voința politică necesară pentru acest pas, iar cetățenii noștri doresc să facă parte din UE. Acest lucru trebuie reconfirmat și scris în Constituție, ca oricine ar fi la guvernare, vocea poporului pentru această direcție de dezvoltare să fie obligatorie pentru clasa politică", arată Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

Ea spune că referendumul este proiectul și obiectivul întregii țări, al tuturor cetățenilor, și a îndemnat societatea civilă să inițieze un grup de organizare și să-și coordoneze eforturile de promovare a referendumului și aderării la UE, notează Mediafax.

"Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă: în UE pacea va fi garantată; toți cetățenii vor avea venituri mai mari și locuri de muncă mai bine plătite, fapt demonstrat de salariile și pensiile pe care le vedem în România sau în Lituania; vom avea legi și justiție după standardele UE, unde drepturile sunt respectate, oamenii călătoresc liber și toți sunt egali în fața legii; vom primi ajutor financiar mai mare pentru autostrăzi, școli și sisteme de alimentare cu apă; ne vom bucura de bună înțelegere și păstrarea tradițiilor", adaugă președintele Republicii Moldova.

Ea arată că referendumul va defini destinul generațiilor viitoare.

"Da, în fața noastră sunt și vor fi provocări. Sunt forțe care nu doresc să ne vadă împlinind acest obiectiv. Dar împreună, avem puterea de a depăși orice încercare de destabilizare, orice îndoială sau frică. Acum, mai mult ca niciodată, este vital să fim uniți: partide politice, societate civilă, cetățeni de pretutindeni. Este timpul să demonstrăm că Moldova este pregătită, decisă și capabilă să își asume locul care i se cuvine în familia europeană", a mai spus Maia Sandu, care s-a adresat luni cetățenilor în legătură cu importanța referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close