Antena 3 CNN Externe Ţara din Uniunea Europeană care a majorat vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani

Ţara din Uniunea Europeană care a majorat vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani

O ţară din Uniunea Europeană majorează vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani.

Ţara din Uniunea Europeană care a majorat vârsta de pensionare dincolo de 65 de ani
Sursa foto: GettyImages
de Georgiana Adam    |    30 Apr 2024   •   17:35

Guvernul Cehiei a anunţat, marţi, că a aprobat o reformă a pensiilor care duce la majorarea vârstei de pensionare dincolo de 65 de ani, pentru a face faţă îmbătrânirii pooulaţiei.

Reforma va fi prezentată în Parlament, unde Guvernul are majoritate, iar aceasta va intra în vigoare în 2024.

"Această reformă va garanta pensii demne persoanelor care în prezent au 30 sau 40 de ani. Dacă nu am fi aprobat această reformă, sistemul de pensii s-ar fi prăbuşit, mai devreme sau mai târziu", a declarat premierul ceh Petr Fiala, potrivit Agerpres.

În această ţară, vârsta de pensionare a crescut constant, iar în prezent este plafonată la 65 de ani pentru cei născuţi după 1971.

Potrivit actului normativ, vârsta de pensionare va creşte odată cu speranţa de viaţă şi va fi fixată în fiecare an pentru persoanele care urmează să împlinească 50 de ani. În urma acestei reforme, o persoană medie din Cehia va trăi 21,5 ani la pensie.

"În 2000, Cehia avea un pensionat la fiecare cinci persoane. În 2050, proporţia va fi de un pensionar la două persoane. Este clar că trebuie să acţionăm", a adăugat premierul Fiala.

Pensia minimă în Cehia va fi majorată la 20% din salariul mediu, iar persoanele care au avut un serviciu cu grad mare de risc vor putea să iasă la pensie cu până la cinci ani mai devreme.

×
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close