Antena 3 CNN Externe Mamuţii ar putea fi readuşi la viaţă, după dezvoltarea unei tehnici noi de clonare

Mamuţii ar putea fi readuşi la viaţă, după dezvoltarea unei tehnici noi de clonare

Mamuţii ar putea fi readuşi la viaţă, după dezvoltarea unei tehnici noi de clonare
Sursa foto: Foto: www.telegraph.co.uk
14 Ian 2011   •   12:16

Mamutul, mamifer dispărut în urmă cu mii de ani, ar putea fi readus la viaţă, graţie unei descoperiri importante în domeniul clonării, informează The Telegraph. Oamenii de ştiinţă au mai încercat, la începutul anilor `90, să dea viaţă unui asemenea animal, însă încercările lor de atunci au eşuat.

Animalul care a trăit în urmă cu 5.000 de ani ar putea fi readus la viaţă cu ajutorul unei tehnici descoperite în 2008 de doctorul Teruhiko Wakayama, de la Centrul de Dezvoltare Biologică Riken. Cercetătorul a reuşit să cloneze un şoarece din celulele îngheţate al unui alt rozător, şi susţine că poate face acelaşi lucru şi în cazul mamuţilor.

„Acum, că problemele de ordin tehnic au fost depăşite, avem nevoie de o mostră de ţesut de la un mamut”, a declarat Akira Iritani, profesor la Universtatea din Kyoto. Acesta intenţionează să utilizeze tehnica dezvoltată de Wakayama pentru a identifica nucleul unor celule viabile ale mamuţilor. Nucleul va fi apoi inserat în celulele unui elefant african, care va purta rolul de mamă-surogat pentru mamut.

Cercetătorul estimează că va avea nevoie de cel puţin doi ani pentru a fertiliza elefantul-surogat, perioadă urmată de alte 600 de zile, cât durează gestaţia mamiferului. „Cred că există şanse destul de mari ca să aducem pe lume un mamut sănătos în patru sau cinci ani”, a declarat omul de ştiinţă.

×
Subiecte în articol: mamut clonare stiinta
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close