Antena 3 CNN Externe Mandat de arestare internaţional, emis pe numele liderului libian Muammar Gaddafi

Mandat de arestare internaţional, emis pe numele liderului libian Muammar Gaddafi

Mandat de arestare internaţional, emis pe numele liderului libian Muammar Gaddafi
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
27 Iun 2011   •   16:42

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare luni, pe numele liderului libian Muammar Gaddafi, pentru fiul acestuia, Sail al-Islam şi pentru şeful serviciilor de informaţii Abdullah al-Senussi, pentru crime împotriva umanităţii, conform Reuters.

Judecătorul Luis Moreno-Ocampo a cerut în luna mai emiterea mandatului de arestare pe numele lui Gaddafi, pentru uciderea protestatarilor din Libia.

Gaddafi are "control absolut şi total" asupra aparutului de stat din Libia şi asupra forţelor de securitate, se arată în cererea judecătorului.

Muammar Gaddafi este liderul ţării arabe din anul 1969. Acesta încearcă să elimine puterea rebelilor, întărită de forţele NATO care au decis bombardarea anumitor puncte cheie din Libia, în care rebelii nu ar fi avut acces.

La circa trei luni de la începerea campaniei NATO, au început să apară şi problemele în alianţa statelor vestice şi există temeri că emiterea acestui mandat ar putea declanşa violenţe şi mai mari în Libia.

Guvernul libian neagă atacarea rebelilor şi susţine că forţele NATO atacă, de fapt, civilii.

Gaddafi nu renunţă la putere

Televiziunea publică din Libia a difuzat o înregistrare a liderului Muammar Gaddafi acum o săptămână, în care acesta jură că va învinge alianţa NATO care încearcă să îl înlăture de la putere, conform Reuters.

"Este prima oară când se înfruntă cu o naţiune de milioane de oameni înarmaţi”, a declarat Gaddafi. "Vor fi învinşi, alianţa trebuie învinsă!” a subliniat Gaddafi.

Postul de televiziune a declarat că afirmaţiile au fost făcute la telefon de către liderul libian pe 17 iunie, deşi acest fapt nu a putut fi verificat independent.

"Suntem în ţara noastră şi suntem hotărâţi să rămânem aici şi să o apărăm. Noi rămânem. Noi rămânem. Să îşi folosească şi bombele nucleare dacă vor”, a declarat liderul libian, înainte de a-i numi pe rebelii din ţară "trădători” şi "laşi”.


×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close