Antena 3 CNN Externe Mandatul lui Abbas a fost prelungit

Mandatul lui Abbas a fost prelungit

Mandatul lui Abbas a fost prelungit
Sursa foto: mahmoud abbas
17 Dec 2009   •   20:59

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a anunţat că a extins mandatele preşedintelui Mahmoud Abbas şi al Consiliului Legislatic dominat de Hamas până vor fi condiţiile pentru noi alegeri.


"Comitetul Central al OEP a luat decizia ca preşedintele Abbas şi Consiliul Legislativ îşi vor cotinua datoriile până la următoarele alegeri în conformitate cu Legea fundamentală," declara reprezentantul OEP, Qaid al-Ghul .
Decizoa puternicului grup este o încercare de a preveni un vid constituţional după 24 ianuarie, când actualele mandate vor expira, deoarece mişcarea Hamas a promis că va împiedica un vot în enclava Gaza.


Abbas a convocat alegerile pentru luna următoare, dar grupul ce conduce Gaza din 2007 a arătat că nu va permite un vot pe teritoriul său până ce nu va exista un acord de reconciliere naţională.

OEP, dominată de partidul Fatah al lui Abbas, reprezintă majoritatea fracţiunilor politice, dar nu şi Hamas. Comunitatea internaţională consideră grupul ca singurul reprezentant legitim al palestienilor.

Hamas susţine că mandatul de patru ani al preşedintelui a expirat în ianuarie 2009 şi că parlamentul - în care deţine majoritatea - va rămâne legitim până ce este inslatat unul nou, urmare a scrutinului.
Mişcarea a mai arătat că orice decizie luată de OEP în Cisiordania nu o obligă la nimic.

Liderul palestinian declara în noiembrie că nu doreşte să mai candideze din cauza frustrării legate de efortul de pace american şi refuzul Israelului de a îngheţa construcţiile în colonii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close