x close

Manifestanţii din Kiev, DEZAMĂGIŢI de propunerile preşedintelui Ianukovici

de G.S.    |    26 Ian 2014   •   09:40
Manifestanţii din Kiev, DEZAMĂGIŢI de propunerile preşedintelui Ianukovici 416 Foto: Agerpres/Xinhua
Manifestanţii de la Kiev, intervievaţi sâmbătă seara de AFP, s-au arătat dezamăgiţi de concesiile făcute de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, insistând asupra demisiei acestuia, relatează AFP, conform Mediafax.
Adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev şi rezistând unor temperaturi de minus 15 grade Celsius, mai mulţi manifestanţi au afirmat că sunt nemulţumiţi de propunerile lui Ianukovici.
"Este absurd ca puterea să facă concesii pentru a ieşi din criza pe care ea însăşi a provocat-o", a afirmat Irina Pavlenko.
În opinia acestei studente de la Kiev, "dacă liderii opoziţiei s-ar prezenta în faţa oamenilor cu astfel de propuneri, manifestanţii din strada Gruşevski (unde săptămâna aceasta au avut loc proteste violente) îi vor primi cu fluierături".
După două luni de criză şi proteste în Ucraina, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale.
Deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN, a declarat sâmbătă că Iaţeniuk şi Kliciko nu au acceptat propunerea lui Ianukovici. 
La rândul său, Kliciko a afirmat că opoziţia ucraineană este dispusă să continue negocierile cu preşedintele ucrainean, însă insistă asupra convocării alegerilor prezidenţiale în 2014.
"Consider că propunerea lui Ianukovici nu va soluţiona situaţia. Oamenii nu vor accepta un compromis care nu prevede demisia lui Ianukovici", a apreciat Miron Koţoba, un manifestant în vârstă de 52 de ani, venit din Lvov.
"Nu mai avem încerede în puterea actuală: ea vrea ca oamenii să părăsească Piaţa Independenţei, pentru a reveni la situaţia anterioară", a adăugat Koţoba.
Ministrul ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko, a avertizat sâmbătă dimineaţa că manifestanţii reuniţi în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, dar şi cei din clădiri publice ocupate vor fi consideraţi de către poliţie ca făcând parte din "grupări extremiste".
"Lăsaţi radicalii (...) şi plecaţi într-un loc sigur", a îndemnat ministrul, citat într-un comunicat, acuzând că doi poliţişti au fost sechestraţi de către activişti din cadrul opoziţiei şi au fost eliberaţi, ulterior, aceştia prezentând urme de "tortură".
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati