O amforă sigilată de 1.100 de ani, o descoperire extrem de rară, a fost găsită într-o epavă în largul coastei orașului Kaş, Antalya, în timpul săpăturilor subacvatice realizate cu tehnologie robotică, potrivit oficialilor Muzeului de Arheologie din Antalya, scrie agenția turcă de știri Anadolu.
Echipa de scafandri, alcătuită din 20 de membri, a operat în numele Muzeului din Antalya și a fost condusă de profesorul asociat Hakan Oniz de la Universitatea Akdeniz din Antalya.
După o muncă meticuloasă, echipa a recuperat amfora sigilată de la o adâncime de aproximativ 50 de metri. Înainte de a fi adusă la țărm, amfora a fost tratată cu grijă și transportată la Laboratorul de Arheologie Subacvatică al Universității Akdeniz. Aici, experții au examinat-o la microscop și au folosit instrumente de precizie pentru a deschide sigiliul, un proces care a durat aproximativ o oră.
Probele din interiorul amforei au fost colectate și studiate pentru a ajuta la identificarea conținutului, fiind analizate textura, mirosul și compoziția chimică a acestora.
Potrivit lui Oniz, nava, despre care se crede că a plecat din Gaza acum aproximativ 1.100 de ani, s-a scufundat în largul coastei Mediteranei în timpul unei furtuni.
O descoperire rară la nivel global
Oniz a explicat că uleiul de măsline era principalul export al Gazei în acea perioadă, iar vinul era produs în orașul Tekirdag dinn nord-vestul Turciei. „Această navă comercială a oprit în mai multe porturi pe parcursul secolelor IX-X, în timpul stăpânirii abaside și islamice. În privința amforelor care ar fi putut conține vin, nu credem că locuitorii Palestinei consumau vin, dar ar putea fi vorba de bunuri trimise cadou migranților, pelerinilor creștini sau vizitatorilor Ierusalimului”, a adăugat el.
Oniz a subliniat că amforele sigilate care au supraviețuit peste 1.000 de ani sunt extrem de rare. „Este posibil ca amfora să fi conținut sâmburi de măsline, ulei de măsline, vin sau sos de pește, dar ar putea fi și ceva complet diferit. Deschiderea unei amfore sigilate după 1.100 de ani este un proces fascinant. Așteptările legate de rezultatele analizei sunt la fel de interesante ca deschiderea în sine”, a spus Oniz.
Ce analize vor face cercetătorii
Profesoara Meltem Asilturk Ersoy de la Universitatea Akdeniz a declarat că aceasta este prima dată când examinează conținutul unei amfore sigilate. „Vom încerca să înțelegem ce s-a întâmplat cu obiectul în cei 1.100 de ani petrecuți în mediul marin, sub influența presiunii și a schimbărilor de temperatură. Acest proces va presupune analize multiple pentru a corobora rezultatele. Vom combina datele științifice cu informațiile istorice și vom prezenta concluziile lumii științifice și arheologice”, a adăugat Ersoy.
Rabia Nur Akyuz, restauratoarea care a reușit să curețe de sare sigiliul vasului și să îi deschidă capacul, a menționat că echipa a păstrat amfora umedă pe întreaga durată a procesului pentru a preveni uscarea depunerilor de pe aceasta.