În Italia o companie care se ocupă de deratizarea oraşelor de rozătoare a propus introducerea momelilor cu prosecco. Directorul general al firmei Mayer Braun, care a brevetat produse similare la nivel mondial, a declarat: "Șobolanii sunt atrași de aromele locale: așa că aici (n.red. în Italia), în leagănul acestui tip de vin, vom folosi strugurii din următoarea recoltă pentru a aroma capcanele".
Mayer Braun, cunoscută sub numele de "bucătăria șobolanilor cu stele Michelin", este o companie istorică care a scăpat de rozătoare mai multe orașe precum Londra, New York și Dubai şi își are sediul în localitatea Carbonera, provincia Treviso, Italia.
Meniu gourmet pentru șobolani
Compania a experimentat deja numeroase meniuri gourmet pentru șobolani: din plastic, popcorn, carne sau paste făinoase. În funcție de produsul tipic dintr-o țară, se produc momeli specifice. Barbara Donadon, CEO al Mayer Braun, a explicat pentru publicaţia La Repubblica: "Adevărata inovație, născută dintr-o idee genială a tatălui meu, constă în atragerea șobolanilor cu cele mai fine produse de care oamenii se bucură, deoarece șobolanii sunt pasionați de hrana pe care oamenii o iubesc și se hrănesc cu deșeuri umane." Și astfel au deratizat orașe întregi din întreaga lume, studiind mai întâi gusturile umane și apoi producând produsele care atrag șobolanii. În America, au folosit aroma de popcorn, în Londra, untură de porc, în Dubai, carne, iar în Italia, paste făinoase.
Capcane cu Prosecco
Cea mai recentă inovaţie la noul plan de combatere a şobolanilor din oraşul Treviso, Italia este momeala pe bază de Prosecco. "Vor apărea pe piață în toamnă", a spus Donadon. "Vom folosi strugurii din următoarea recoltă pentru a aroma hrana pentru șobolani. Evident, am testat deja această metodă și am constatat că rozătoarele sunt foarte atrase de acest tip de vin și am constatat moartea lor fericită, având în vedere efectul euforic pe care îl produce alcoolul." Produsul ar putea fi evident extins în toată Italia, având în vedere că Prosecco este folosit acum în baruri și restaurante ca bază pentru aperitive, care au devenit o practică zilnică..
Măsuri suplimentare împotriva şobolanilor
În cazul oraşului Treviso, sistemul de monitorizare și control va fi consolidat, împreună cu o campanie de comunicare și conștientizare. Aceasta include o broșură informativă cu șase sfaturi pentru limitarea prezenței șobolanilor, de la gestionarea deșeurilor menajere și a deșeurilor organice până la acordarea atenției bolurilor cu hrană pentru animale de companie lăsate afară și adoptarea unor măsuri preventive în zonele de luat masa în aer liber. De asemenea, va fi lansată o campanie specifică pentru proprietarii de restaurante, care vor primi îndrumări cu privire la practicile corecte de adoptat pentru a limita disponibilitatea hranei pentru rozătoare. O altă evoluție nouă este utilizarea păsărilor de pradă nocturne ca aliați naturali în lupta împotriva șobolanilor: în special, îngrijirea bufniței roșii va fi realizată prin intervenția unui expert în fauna sălbatică, adus special în zonă pentru această operaţiune.