Antena 3 CNN Externe ”Băieți, este o greșeală!” De ce a refuzat un mercenar din grupul Wagner să lupte împotriva Ucrainei

”Băieți, este o greșeală!” De ce a refuzat un mercenar din grupul Wagner să lupte împotriva Ucrainei

Eșecul armatei ruse de a ocupa capitala ucraineană a fost inevitabil, deoarece în anii precedenți nu s-au confruntat niciodată direct cu un inamic puternic, spune un fost mercenar din Grupul Wagner care a luptat alături de armata rusă.

”Băieți, este o greșeală!” De ce a refuzat un mercenar din grupul Wagner să lupte împotriva Ucrainei
Sursa foto: Hepta/ Sputnik / Alexey Kudenko
de Georgiana Adam    |    11 Mai 2022   •   11:52

Marat Gabidullin a participat la misiunile Grupului Wagner în numele Kremlinului în Siria și la un conflict anterior din Ucraina, înainte de a decide să facă publică experiența sa în cadrul companiei militare private secrete. 

A părăsit grupul Wagner în 2019, dar cu câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia din 24 februarie, Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, a spus că a primit un apel de la un recrutor care l-a invitat să se întoarcă la luptă ca mercenar în Ucraina. 

El a refuzat, în parte pentru că, spune el, știa că forțele ruse nu sunt la înălțime, chiar dacă și-au trâmbițat arsenalul de noi arme și succesul lor din Siria, unde l-au ajutat pe președintele Bashar al-Assad să învingă o rebeliune armată. 

 „Au fost luați complet prin surprindere că armata ucraineană a rezistat atât de înverșunat și că s-au confruntat cu o armată reală”, a spus Gabidullin despre eșecurile Rusiei în Ucraina. 

 El a spus că rușii i-au spus că se așteaptă să se confrunte cu o ”armată zdrențuită” când au invadat Ucraina, nu cu trupe bine antrenate. 

 „Le-am spus: „Băieți, este o greșeală”, a spus Gabidullin, care se află acum în Franța, unde publică o carte despre experiențele sale de luptă în Grupul Wagner. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu știe cine este Gabidullin și dacă a fost vreodată membru al unor companii militare private. 

 ”Noi, statul, guvernul, Kremlinul, nu putem avea nimic de-a face cu asta”, a spus el. 

 Gabidullin a luat parte la unele dintre cele mai sângeroase ciocniri siriene din provincia Deir al-Zor, în Ghouta și în apropierea orașului antic Palmyra. El a fost grav rănit în 2016, când o grenadă i-a explodat în spate în timpul unei bătălii din munții Latakia, scrie Reuters

×
Subiecte în articol: wagner
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close