Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Bogaţii planetei stabiliţi în regat au devenit şi mai bogaţi în 2011

Marea Britanie. Bogaţii planetei stabiliţi în regat au devenit şi mai bogaţi în 2011

Marea Britanie. Bogaţii planetei stabiliţi în regat au devenit şi mai bogaţi în 2011
Sursa foto: Foto: examiner.com
29 Apr 2012   •   12:50

Averea celor mai bogate 1.000 de persoane din Marea Britanie a crescut anul trecut cu 5%, la 414 miliarde lire sterline (670 miliarde dolari), cel mai ridicat nivel din cei 24 de ani de estimări, potrivit topului Sunday Times Rich List, preluat de Reuters.
   
Un număr de 77 de persoane prezente pe lista din 2012 sunt miliardari, cu doi mai mult decât în 2008, când s-a înregistrat recordul anterior.
   
Primele trei locuri sunt ocupate de miliardari de etnie străină care trăiesc în Marea Britanie şi au făcut avere din afaceri precum resurse minerale, oţel sau petrol.
   
Magnatul de origine indiană Lakshmi Mittal s-a menţinut pe prima poziţie în top, cu o avere de 12,7 miliarde de lire sterline, în scădere cu 4,8 miliarde lire după deprecierea acţiunilor gigantului ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel din lume.
   
Poziţia a doua este ocupată de Alisher Usmanov, provenit din Uzbekistan. Usmanov deţine aproximativ 30% din acţiunile clubului de fotbal Arsenal Londra, iar averea sa este estimată la 12,3 miliarde lire sterline.
   
Investitorul rus Roman Abramovish, care deţine clubul Chelsea Londra, s-a menţinut pe locul al treilea cu o avere de 9,5 miliarde lire, în scădere de la 10,3 miliarde lire anul trecut.
   
Cel mai bogat miliardar originar din Marea Britanie este Ducele de Wellington, Arthur Valerian Wellesley, care a coborât în acest an de pe locul patru până pe şapte, deşi averea sa, constituită în principal din prorpietăţi, a crescut cu 5%, la 7,35 miliarde lire.
   
Cea mai bogată femeie din Marea Britanie este Kirsty Bertarelli, fostă Miss UK, care are alături de soţul său, antreprenorul de origine elveţiano-italiană Ernesto Bertarelli, o avere de 7,4 miliarde lire.
   
Topul realizat anual se bazează pe averea care poate fi identificată, inclusiv terenuri, proprietăţi, artă, cai de curse sau acţiuni la companii listate la bursă. Estimările nu includ conturi bancare.
   
Lista apare într-o perioadă sensibilă pentru guvernul condus de premierul David Cameron, a cărui cotă în sondaje este în scădere după adoptarea, în martie, a unui buget de austeritate care scade rata de taxare a persoanelor cu cele mai mari venituri.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close