Antena 3 CNN Externe Marea Britanie este dispusă să îşi reducă arsenalul nuclear

Marea Britanie este dispusă să îşi reducă arsenalul nuclear

Marea Britanie este dispusă să îşi reducă arsenalul nuclear
Sursa foto: sistemul trident
10 Iul 2009   •   08:14

Premierul britanic a anunţat că ţara sa este pregătită să reducă numărul de focoase nucleare ca parte a unui acord global de a convinge Coreea de Nord şi Iran să renunţe la cursa înarmărilor.Gordon Brown arăta că discuţiile iniţiate de SUA pentru anul viitor ar putea face Londra să reducă arsenalul său de 160 focoase în schimbul dovezii că statele nu aspiraţii nucleare şi-au oprit programul de înarmare.
Prezent la summitul G8 din Italia, Brown arăta că nu se va abandona planul de a înlocui sistemul de arme Trident . Dar a subliniat că numărul de focoase şi submarine nucleare ar putea fi redus, ca parte a unui nou acord internaţional.

?Avem nevoie de o acţiune colectivă a puterilor nucleare care să arate că suntem pregătiţi să reducem arsenalul nostru nucleare, dar avem nevoie de asigurări că alte state nu le vor prolifera."

Barack Obama a invitat 30 de state la discuţii despre armele nucleare, la Washington, în martie anul viitor. Casa Albă arăta că discuţiile se vor concentra pe prevenirea răspândirii materialului nuclear la state problemă sau grupări teroriste.
În timp ce Brown aprecia că întâlnirea ar putea ajuta la înlocuirea Tratatatului de Non-Proliferare Nucleară, în acest sens arătând că scopul este ca cei care au arme să le reducă.
Cu toate acestea, nu a precizat cu cât se va reduce arsenalul, deşi un document din 2006 vorbeşte de un număr de sub 160 focoase.
În schimbul reducerii arsnalului, Brown a propus ca statele aspirante la statutul nuclear să accepte noi cerinţe în materie de non-proliferare, posibil inspecţiii internaţionale.
El arăta că presiunea va fi pe statele care nu au arme nucleare să dovedească acest fapt. El a mai sugerat că ţări precum Iranul ar putea primi ajutorul occidental pentru dezvoltarea sectorului nuclear civil.
Rusia şi SUA, care au 90% din focoasele mondiale, au ajuns la un acord preliminar să reducă arsenalele lor cu o treime.
Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close