Antena 3 CNN Externe 500 de lire sterline pentru cei care se autoizolează după testul pozitiv la COVID. De ce vrea Londra să aplice o astfel de măsură

500 de lire sterline pentru cei care se autoizolează după testul pozitiv la COVID. De ce vrea Londra să aplice o astfel de măsură

Toate persoanele din Marea Britanie care se testează pentru COVID, primesc rezultat pozitiv la test şi se autoizolează ar urma să primească o plată unică în valoare de 500 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 560 de euro.

500 de lire sterline pentru cei care se autoizolează după testul pozitiv la COVID. De ce vrea Londra să aplice o astfel de măsură
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Ian 2021   •   10:00

Planul este luat în calcul de guvernul de la Londra, în demersul de a convinge mai mulţi oameni să se testeze şi să recurgă la autoizolare, în cazul în care se dovedeşte că sunt infectaţi cu coronavirus.

Datele autorităţilor britanice arată că doar 17% dintre persoanele cu simptome de COVID-19 se duc să facă testul. Motivul este foarte simplu şi foarte dramatic în acelaşi timp: oamenii se tem că îşi vor pierde locul de muncă şi, implicit, veniturile de subzistenţă, dacă încetează munca din cauza bolii. 

Propunerea de a-i plăti pe oameni pentru a se testa şi a se autoizola în caz de nevoie figurează într-un document elaborat de Departamentul de Sănătate şi Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Sănătăţii britanic, condus de ministrul Matt Hancock. 

"Dorinţa de a evita auto-izolarea este cea mai mare oprelişte semnalată în calea testării", se menţionează în document. Sursa citată adaugă că doar una din patru persoane aflată în situaţia care reclamă autoizolarea recurge la această măsură pentru întreaga perioadă de 10 zile şi doar 15% continuă să lucreze.

Suma uriaşă implicată de testarea contra bani: 2 miliarde de lire pe lună din bugetul Marii Britanii

Pentru determina o schimbare în atitudinea şi în mentalitatea oamenilor, documentul prevede ca "oricine este testat pozitiv la coronavirus, indiferent de vârstă, situaţia profesională sau de capacitatea de a lucra de acasă, va fi eligibil pentru plata de sprijin pentru testare şi urmărire (TTSP, Test and Trace Support Payment).

Schema în vigoare în prezent prevede că doar o parte dintre cei cu venituri mici şi care nu pot lucra de acasă sunt eligibili pentru plata celor 500 de lire sterline.

Din schema curentă sunt excluşi proprietarii micilor afaceri, cei care sunt propriii lor angajaţi, lucrătorii independenţi şi părinţii ai căror copii au fost trimişi în auto-izolare.

Dacă propunerea va fi adoptată, cabinetul britanic va trebui să aloce 2 miliarde de lire sterline pe lună sau 453 de milioane de lire sterline pe săptămână pentru astfel de plăţi, în cazul în care rata de infectare va ajunge la 60.000 de cazuri pe zi. Rata de infectare în prezent este de aproximativ 45.000 cazuri pe zi.

Se aşteaptă ca noua schemă să fie sprijinită de comisia guvernamentală însărcinată cu operaţiunile pandemice şi, în acelaşi timp, să fie puternic contestată de ministrul de finanţe Rihsi Sunak, din cauza costurilor imense.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie testare coronavirus
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close