Antena 3 CNN Externe Marea Britanie: Nu ar fi în interesul Rusiei să intervină militar în Ucraina

Marea Britanie: Nu ar fi în interesul Rusiei să intervină militar în Ucraina

Marea Britanie: Nu ar fi în interesul Rusiei să intervină militar în Ucraina
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
23 Feb 2014   •   14:57
Ministrul britanic de Externe William Hague a apreciat că "nu ar fi în interesul Rusiei" să intervină militar în Ucraina, adăugând că este "în contact constant" cu ruşii, relatează AFP, conform Mediafax.
Întrebat duminică de animatorul BBC Andrew Marr despre eventualitatea "trimiterii de către rusşi a unor tancuri" în Ucraina, William Hague a răspuns că "nu ştim, desigur, care va fi următoarea reacţie a ruşilor (...). Nu ar fi în interesul Rusiei să facă un asemenea lucru".
"Voi vorbi (luni) cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Suntem în contact constant cu Rusia şi este foarte important să menţinem" acest dialog, "mai ales în cazul în care va exista un ajutor economic", a adăugat ministrul britanic.
"Economia ucraineană este într-o situaţie extrem de dificilă, iar (ucrainenii) au nevoie disperată de un program economic (...) pentru a evita o situaţie economică şi mai gravă", a apreciat el.
"Va fi important ca Rusia să nu facă nimic care să aducă atingere acestui program economic", a subliniat Hague.
Serghei Lavrov a denunţat sâmbătă atitudinea opoziţiei ucrainene, după încheierea acordului, vineri, cu Viktor Ianukovici, care a fost ulterior destituit de facto, şi a avertizat-o cu privire la o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei.
"Opoziţia nu şi-a îndeplinit nici măcar una dintre obligaţii, dar avansează noi exigenţe, supunându-se acum extremiştilor înarmaţi şi jefuitorilor ale căror acţiuni constituie o ameninţare directă la adresa suveranităţii şi ordinii constituţionale din Ucraina", a declarat ministrul rus.
"Există, în prezent, o fereastră de oportunitate pentru Ucraina", a declarat Hague, dar "există în continuare numeroase pericole".
"Situaţia politică, chiar în cadrul opoziţiei, este foarte complexă şi este clar că este o ţară divizată", a adăugat el.
Ministrul britanic a subliniat asupra "urgenţei" formării unui "guvern de unitate" şi ajungerii la o "înţelegere cu privire la Constituţie".
"Este în interesul poporului Ucrainei să fie în măsură să efectueze schimburi comerciale mai liber cu Uniunea Europeană şi este în interesul poporului din Rusia ca acest lucru să aibă loc", a subliniat Hague.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close