Antena 3 CNN Externe Marea Britanie: O invazie terestră în Fâşia Gaza va costa Israelul mare parte din susţinerea internaţională

Marea Britanie: O invazie terestră în Fâşia Gaza va costa Israelul mare parte din susţinerea internaţională

Marea Britanie: O invazie terestră în Fâşia Gaza va costa Israelul mare parte din susţinerea internaţională
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
18 Noi 2012   •   14:28

Ministrul britanic de Externe William Hague a avertizat duminică asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană în Fâşia Gaza ar putea să "coste" Israelul "o mare parte" a susţinerii internaţionale de care se bucură şi că aceasta "riscă o prelungire a conflictului", relatează AFP.
   
"Premierul (britanic David Cameron) şi cu mine am subliniat pe lângă omologii noştri israelieni (faptul că) o invazie terestră în (Fâşia) Gaza va costa Israelul o mare parte a susţinerii internaţionale pe care o are în această situaţie", a declarat Hague pentru Sky News.
   
"O invazie terestră este mult mai dificil de susţinut de către comunitatea internaţională, în special de către Marea Britanie", a insistat el, în momentul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţa că armata este pregătită "să extindă în mod semnificativ" operaţiunea sa militară "Pilon de Apărare" împotriva unor grupări armate palestiniene în Fâşia Gaza.
   
Israelul a poziţionat mii de rezervişti, vehicule blindate pentru transportul trupelor, buldozere şi tancuri în apropierea barierei de la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza.
   
"Este mult mai dificil să fie evitate sau limitate pierderi civile în timpul unei invazii terestre, iar o mare parte a unei operaţiuni terestre ar ameninţa cu amplificarea conflictului", a subliniat William Hague.
   
Ministrul britanic a repetat, cu toate acestea, că Hamas este "primul vinovat" de situaţia actuală, îndemnând din nou mişcarea islamistă palestiniană să "înceteze atacurile cu rachetă asupra Israelului".
   
Sâmbătă, premierul britanic David Cameron l-a sunat pe omologul său israelian, cerându-i să "facă tot posibilul să pună capăt conflictului".
   
Începând de miercuri, când a fost declanşată operaţiunea militară israeliană "Pilon de Apărare", 49 de palestinieni - inclusiv minori - şi trei israelieni au fost ucişi, iar peste 450 de palestinieni şi 18 israelieni au fost răniţi, potrivit unui bilanţ realizat de către AFP.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close