Antena 3 Externe Marea Britanie. Peste 1.000 de ambarcaţiuni s-au adunat pe Tamisa, pentru parada dedicată jubileului de diamant al reginei

Marea Britanie. Peste 1.000 de ambarcaţiuni s-au adunat pe Tamisa, pentru parada dedicată jubileului de diamant al reginei

de G.S.    |    03 Iun 2012   •   12:32
Marea Britanie. Peste 1.000 de ambarcaţiuni s-au adunat pe Tamisa, pentru parada dedicată jubileului de diamant al reginei
Sursa foto: Foto: Mediafax/AP

O mie de ambarcaţiuni s-au adunat pe Tamisa, în Londra, duminică dimineaţa, pentru marea paradă nautică dedicată jubileului de diamant al reginei Elizabeth a II-a, un spectacol grandios ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea, informează AFP.
   
Mii de persoane, îmbrăcate în impermeabile, erau adunate deja, duminică dimineaţă, de-a lungul Tamisei, pentru a asista la spectacolul "istoric" şi "unic", potrivit organizatorilor.
   
În ciuda ploii şi a temperaturilor reci, unele persoane au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în corturi amenajate de-a lungul fluviului pentru a fi sigure că prind un loc în primele rânduri. Unii oameni s-au instalat chiar de sâmbătă după amiază de-a lungul Tamisei pentru a se asigura că au cele mai bune locuri de unde să urmărească parada.
   
"Anul trecut, în timpul nunţii (a prinţului William cu Kate Middleton, n.r.), era o mare de oameni. Trebuie să fim în primele rânduri", a explicat Kelly Craig, în vârstă de 41 de ani, una dintre primele venite. "Este familia regală. Acest lucru înseamnă să fii englez adevărat", a comentat o altă femeie venită la eveniment.
   
Unii sunt "obişnuiţi" ai evenimentelor regale, care şi-au instalat corturile şi anul trecut în apropiere de palatul Buckingham din Londra, pentru a vedea de aproape căsătoria prinţului William.
   
Venite din lumea întreagă, o mie de ambarcaţiuni, vaporaşe cu vâsle, cu aburi, cu motor, veliere, s-au adunat duminică dimineaţă în vestul Londrei.
   
Flota va porni pe Tamisa în jurul orei locale 14.30 (13.30 GMT) şi va coborî încet spre celebrul Tower Bridge, podul situat în centrul Londrei.
   
Somptuoasa barjă regală vopsită în culorile roşu şi auriu, pe care se vor afla regina şi mai mulţi membri ai familiei regale, vor deschide cortegiul.
   
Circa un milion de persoane sunt aşteptate să se adune pe cheiul fluviului sau în faţa celor 50 de ecrane uriaşe instalate de-a lungul Tamisei, pentru a vedea caiacele, gondolele veneţiene, vaporaşele de surf  şi balenierele care vor coborî circa 11 kilometri pe apă, acompaniate de muzică.
   
5.500 de poliţişti şi 7.000 de voluntari sunt însărcinaţi cu asigurarea ordinii publice.
   
Cerul Londrei s-a dovedit a fi capricios sâmbătă, în prima zi a acestui sfârşit de săptămână dedicat jubileului de diamant al reginei, iar duminică se pare că parada se va desfăşura sub ploaie.
   
Comentatorii postului BBC, care consacră o ediţie specială acestei parade, au transmis evenimentul în direct, duminică dimineaţă, de sub umbrele.
   
Potrivit serviciilor meteorologice, temperaturile se vor situa în jurul a 11 grade Celsius, toată ziua.
   
Jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii - împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron - este sărbătorit cu fastul propriu casei regale de Windsor, dar şi cu consideraţie în contextul acestei perioade de austeritate.
   
Sâmbătă a avut loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până în prezent. Duminică, în afară de parada pe Tamisa, va avea loc "big lunch" (marele prânz n.r.), când milioane de oameni vor fi în parcuri, pub-uri şi pe străzile regatului.
   
Luni, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi decorat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, va avea loc şi un concert extraordinar în faţa palatului Buckingham, la care vor participa nume sonore din industria muzicală, precum Paul McCartney, Tom Jones, JLS, Robbie Williams, Kylie Minogue, Annie Lennox, Alfie Boe, Jessie J, Shirley Bassey, Cliff Richard şi Ed Sheeran.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close