Antena 3 CNN Externe Marea Britanie prezintă cele mai mari obstacole pentru independenţa Scoţiei

Marea Britanie prezintă cele mai mari obstacole pentru independenţa Scoţiei

Marea Britanie prezintă cele mai mari obstacole pentru independenţa Scoţiei
de N.B.    |    11 Feb 2013   •   13:08

Marea Britanie a dezvăluit un obstacol major pe care Scoţia va trebui să îl depăşească dacă votează pentru independenţă la referendumul din 2014. Autorităţile de la Londra au publicat o opinie legală oficilaă care pune pe jar dezbaterile din jurul procesului de obţinere a independenţei scoţienilor, relatează New York Times.

Guvernul Marii Britanii a făcut o mişcare neobişnuită pentru un executiv prin publicarea opiniei legale pe care au cerut-o. "Divorţul" Scoţiei de Marea Britanie este urmărit cu mare atenţie de întreaga Europă, unde iniţiativele separatiste sunt tot mai multe şi mai puternice.

Conform textului opiniei legale, redactat de profesorii de drept internaţional, James Crawford, Cambridge University, şi Alan Boyle de la Edinburgh University, Scoţia ar deveni un "stat nou" după separare, astfel că va fi nevoită se renegocieze aproximativ 14.000 de tratate internaţionale, printre care se numără şi apartenenţa la Uniunea Europeană sau calitatea de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Până la publicarea textului, problema tratatelor internaţionale, în discursul susţinătorilor independenţei, era considerată doar o chestiune tehnică. Opinia legală, însă, arată că Scoţia ar deveni un "stat nou" şi ar fi obligată să pornească de la zero.

În privinţa calităţii de membru în UE, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că Scoţia independentă ar trebui să aplice pentru aderare şi ar fi obligată, ca restul noilor membri, să adopte moneda europeană, scenariu deloc agreat printre scoţieni.

Toate evenimentele din Marea Britanie şi modul în care acţionează Scoţia sunt îndeaproape urmărite de restul continentului. Catalanii şi bascii din Spania, flamanzii şi alte comunităţi mai mici din Belgia sunt foarte interesaţi de dezbatere.

Momentul este, de asemenea, important. Uniunea Europeană este şubrezită de dificultăţile economice, iar problemele financiare au readus în actualitate tensiuni mai vechi de pe "bătrânul continent".

×
Subiecte în articol: Scotia Marea Britanie referendum
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close