Antena 3 CNN Externe Marea Britanie. Şeful securităţii din Mongolia, ţinut în detenţie de autorităţi

Marea Britanie. Şeful securităţii din Mongolia, ţinut în detenţie de autorităţi

Marea Britanie. Şeful securităţii din Mongolia, ţinut în detenţie de autorităţi
Sursa foto: Foto: topnews.in
05 Noi 2010   •   22:25

Un oficial de rang înalt al serviciilor de securitate din Mongolia a fost arestat în septembrie pe aeroportul Heathrow şi este deţinut în Marea Britanie, sub mandat de arest internaţional, într-un caz de răpire a unui compatriot, au anunţat vineri autorităţile britanice, relatează AFP.
   
Bat Khurts, şeful Consiliului naţional de securitate din Mongolia, venise la Londra pentru discuţii cu omologii săi din serviciile de securitate britanice, când a fost reţinut la aeroport de Scotland Yard.
   
Poliţia britanică a acţionat în baza unui mandat de arestare european lansat de autorităţile germane, a dezvăluit vineri cotidianul The Independent.
   
Şeful serviciului de securitate este acuzat că a răpit un compatriot refugiat politic la Havre (nordul Franţei), Damiran Enkhbat, în 2003, pe care l-ar fi dus la consulatul Mongoliei din Bruxelles, apoi în Germania, de unde un avion al companiei mongole l-a dus spre Ulan Bator.
   
Enkhbat era suspectat de autorităţile de la Ulan Bator că a ucis în 1998 un ministru din Mongolia. După răpirea sa, el a fost torturat apoi deţinut până în 2006 în Mongolia, iar la cinci zile după eliberarea sa a murit, victimă a relelor tratamente suferite, potrivit familiei sale.
   
Conform Foreign Office, care a confirmat că arestarea a fost efectuată sub mandat european lansat de Germania, o procedură de extrădare este în curs.
   
"Justiţia, care este total independentă de Guvern, conduce proceduri legale conform legii", a subliniat Ministerul de Externe, care consideră că arestarea nu are o dimensiune "diplomatică" faţă de Guvernul din Mongolia.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie rapire aeroport Politie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close