Antena 3 CNN Externe Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind Irlanda de Nord

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind Irlanda de Nord

Premierul britanic Rishi Sunak şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au ajuns la un acord privind statutul post-Brexit al Irlandei de Nord.

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind Irlanda de Nord
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Feb 2023   •   17:55

"S-a ajuns la un acord", a declarat un oficial guvernamental de la Londra, sub protecția anonimatului, potrivit cotidianului The Guardian.

Acordul a fost confirmat și de un oficial de la Bruxelles, citat de BBC.

În ultimele luni, Londra şi Bruxellesul au purtat negocieri asupra a trei teme centrale: controalele vamale la limita administrativă a Irlandei de Nord cu restul Marii Britanii, rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene în respectarea tratatelor post-Brexit și statutul provinciei britanice Irlanda de Nord pe piața internă britanică și pe cea europeană.

Conform unor surse, cele mai multe controale vamale pentru produsele care rămân în Marea Britanie vor dispărea, iar Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu va fi ultima instanță de rezolvare a litigiilor comerciale.

Citește și: Raționalizare în magazinele din Marea Britanie. Ce cantități pot cumpăra clienții

Până în prezent, guvernul de la Londra a refuzat constant aplicarea în totalitate a Protocolului privind Acordului Brexit.

Fostul Cabinet al lui Boris Johnson a acceptat menținerea Irlandei de Nord în piața Uniunii Europene pentru a nu afecta Acordul de Pace nord-irlandez.

Însă autoritățile britanice ar fi trebuit să aplice controale vamale între Irlanda de Nord și restul Marii Britanii, aspect de natură să genereze tensiuni interetnice.

Noul acord va trebui validat în Marea Britanie prin votul Camerei Comunelor, iar în Uniunea Europeană prin votul Parlamentului European şi al Consiliului UE.

Premierul Rishi Sunak riscă să întâmpine opoziția politicienilor radicali pro-Brexit și a Partidului Democratic Unionist nord-irlandez.

Foto: premierul britanic Rishi Sunak și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înaintea unei întâlniri la  Fairmont Windsor Park Hotel, Marea Britanie, 27 februarie 2023

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close