Antena 3 CNN Externe Marea Britanie administrează vaccinul împotriva variolei, după cazurile de variola maimuţei

Marea Britanie administrează vaccinul împotriva variolei, după cazurile de variola maimuţei

Cazurile de variola maimuţei din Marea Britanie au determinat autorităţile să vaccineze antivariolic mai mulţi angajaţi din sănătate şi alte persoane care ar fi putut fi expuse infectării.

Marea Britanie administrează vaccinul împotriva variolei, după cazurile de variola maimuţei
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    19 Mai 2022   •   21:21

Variola maimuţei este o boală virală de obicei uşoară, caracterizată prin simptome de febră, precum şi printr-o erupţie cutanată cu umflături specifice.

Există două tulpini principale: tulpina din Congo, care este mai gravă - cu o mortalitate de până la 10% - şi tulpina din Africa de Vest, care are o rată de mortalitate de aproximativ 1%, informează Mediafax.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi apare în mare parte în Africa de Vest şi Centrală. Ea s-a răspândit rareori în alte părţi, astfel încât acest nou val de cazuri în afara continentului a declanşat îngrijorare, notează Reuters.

În Regatul Unit au fost raportate până acum 9 cazuri de tulpină vest-africană. Nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, dar un vaccin împotriva variolei oferă o anumită protecţie, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei britanice pentru securitate sanitară (UKHSA).

Datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporţie de până la 85% împotriva variolei maimuţelor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Celor care au avut nevoie de vaccin li s-a oferit serul", a spus purtătorul de cuvânt al UKHSA, fără a da detalii despre câte persoane au fost vaccinate până în prezent.

×
Parteneri
Horoscop rune 5-11 iunie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close