Marea orgă din Catedrala Notre-Dame a fost salvată

16 Apr 2019   •   15:43
Marea orgă din Catedrala Notre-Dame a fost salvată

Marea orgă din catedrala Notre-Dame din Paris "nu a ars" în incendiul care a devastat clădirea, dar structura sa a suferit pagube importante provocate de flăcări, a declarat marţi AFP, unul dintre cei trei organişti titulari ai catedralei. 

Instrumentul restaurat de-a lungul secolelor, deşi structura sa esenţială datează de la începutul secolului al XV-lea, "este în parte prezervat, însă este acoperit de cenuşă, praf şi apă", a declarat Philippe Lefčvre, care cântă la orga din Notre-Dame din Paris de 35 de ani. 

"În următoarele luni totul se va usca, iar acest lucru riscă să provoace probleme de structură", a explicat emoţionat instrumentistul în vârstă de 70 de ani. "Să sperăm că va putea rămâne stabilă, imediat ce va putea fi pusă la adăpost", a precizat el, subliniind că orga este una dintre cele mai mari din Europa. 

"Orga cea mică, aflată sub fleşă, a fost însă afectată de flăcări", a precizat el. 

Organistul şi-a mărturisit spaima când a văzut pagubele suferite de catedralĂ, unde miercuri trebuia să cânte pentru o slujbă de dinaintea Săptămânii Mari de Paşte. 

"Însă ce-i mai rău a fost evitat, Notre-Dame este încă în picioare şi este reconfortant să vezi reacţia unanimă a lumii întregi", subliniind că "Notre-Dame a vieţuit alături de oameni de-a lungul secolelor".

Parteneri
x close