Antena 3 CNN Externe Marele Duce Jean al Luxemburgului a murit la 98 de ani

Marele Duce Jean al Luxemburgului a murit la 98 de ani

Marele Duce Jean al Luxemburgului a murit la 98 de ani
Sursa foto: foto- Facebook
23 Apr 2019   •   10:45

Marele Duce Jean al Luxemburgului, care a condus ţara timp de 36 de ani, a decedat la vârsta de 98 de ani, a anunţat marţi fiul său, Marele Duce Henri, într-un comunicat, transmite Reuters.

Marele Duce Jean a condus Marele Ducat al Luxemburgului între 1964 şi 2000, când a abdicat în favoarea fiului său Henri, actualul suveran.

Jean s-a născut la 5 ianuarie 1921, ca fiu al Marii Ducese Charlotte şi al prinţului Felix de Bourbon-Parma.

Prima parte a vieţii i-a fost marcată de Al Doilea Război Mondial, când familia sa a fost obligată să se refugieze din calea trupelor naziste, ajungând în SUA şi Canada.

Jean a revenit în Europa în 1942 pentru a primi instruire militară la Academia Sandhurst din Marea Britanie.

Pentru scurt timp a servit în regimentul de gardă de la palatul Buckingham, după care s-a alăturat forţelor aliate în Normandia în 1944, luând parte la bătălia pentru Caen.

După război, Jean s-a căsătorit cu prinţesa belgiană Josephine Charlotte, cu care a avut cinci copii.

A devenit cel de-al şaselea Mare Duce din istoria Luxemburgului la abdicarea mamei sale, Charlotte, în 1964.

În cei 36 de ani de domnie, Luxemburg, un stat de numai o jumătate de milioane de locuitori, situat între Belgia, Germania şi Franţa, s-a transformat dintr-o ţară industrială într-un centru financiar internaţional.

Jean l-a pregătit pe fiul său cel mare, Henri, pentru a-i deveni succesor, transferându-i cea mai mare parte din îndatoriri în 1998. Doi ani mai târziu, Marea Duce Jean a abdicat.

Luxemburg este o monarhie constituţională în care Marele Duce deţine puteri executive, legile intrând în vigoare doar după promulgarea lor de către suveran.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close