Antena 3 CNN Externe MARELE EXOD. Mii de sirieni părăsesc Damascul, profitând de o încetare temporară a focului

MARELE EXOD. Mii de sirieni părăsesc Damascul, profitând de o încetare temporară a focului

MARELE EXOD. Mii de sirieni părăsesc Damascul, profitând de o încetare temporară a focului
Sursa foto: Foto: AP
30 Oct 2013   •   14:47

Peste 2000 de civili sirieni părăsesc capitala Damasc, distrusă de război, în urma unui acord de încetare a focului între forţele guvernamentale şi rebeli, în încercarea de a se atenua criza umanitară existentă.

Evacuarea a fost posibilă după ce mai multe surse relatau de înfometarea civililor şi a bolilor grave cu care se confruntă oamenii aflaţi în cartierul Moadamiyeh din Damasc, principala scenă a confruntărilor violente din ultimele săptămâni.
Reamintim că Moadamiyeh este unul dintre cartierele în care, în luna august, au fost folosite armele chimice, fapt ce a dus la pierderea a sute de vieţi.

Bărbaţi cu privirea disperată, însoţiţi de femei şi copii, părăsesc în grabă oraşul asistaţi de membri ai asociaţiilor umanitare. Cei mai bătrâni şi mai bolnavi sunt căraţi pe tărgi şi îşi fac cu greu loc prin lungul şir de oameni năpăstuiţi de războiul civil.
Armata siriană păstrează securitatea convoiului, existând suspiciuni că printre refugiaţi s-ar afla şi rebeli care au abandonat lupta.

Un oficial guvernamental, Akhil Iad, prezent la faţa locului, spune că civilii evacuaţi vor fi duşi în adăposturi temporare. El a adăugat că, în ultimele luni, peste 5000 de persoane au fost evacuate din Moadamiyeh, acesta fiind ultimul lot de civili scos din câmpul de conflict.

Trupele fidele regimului Al Assad au instaurat o blocadă impenetrabilă în cartierele Damascului, acolo unde rebelii încă mai  păstrează un control. În acest fel se încearcă să se evite venirea de noi combatanţi insurgenţi sau aprovizionarea celor prezenţi cu alimente sau muniţii militare.

×
Subiecte în articol: armata siriana rebeli sirieni
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close