Margaret Thatcher a murit, în urma unui atac cerebral. "Doamna de fier" avea 88 de ani

de M.Z.    |    08 Apr 2013   •   14:52
Margaret Thatcher a murit, în urma unui atac cerebral. "Doamna de fier" avea 88 de ani Foto: grahamghana.wordpress.com

Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit luni, în urma unui atac cerebral, informează BBC.

"Doamna de fier", în vârstă de 88 de ani, a decedat luni dimineaţă, potrivit purtătorului său de cuvânt.

"Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral", a precizat purtătorul său de cuvânt, lordul Bell.


CINE A FOST MARGARET THATCHER


Doamna de fier a condus guvernul britanic din 1979 până în 1990. Este unicul prim-ministru, în 160 de ani de istorie britanică, reales de trei ori consecutiv.

Margaret Thatcher a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment, România părea un stat ce doreşte să se desprindă de dictatul sovietic şi să meargă spre independenţă.

Cea de-a doua vizită a „Doamnei de fier", a avut loc în anul 1975, între 30 august şi 3 septembrie, de această dată în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Român, pe Nicolae Ceauşescu.Nu a revenit în România în calitate de prim-ministru, cu toate că în 1980, ministrul său de Externe, lordul Carrington, a făcut o vizită oficială în statul român, iar în aprilie 1981, Ilie Verdeţ, în calitate de prim-ministru, este primit la Londra de către Margaret Thatcher.

Bogdan Chirieac despre Margaret Thatcher: Personalitate care a imprimat vieţii economice şi politice internaţionale amprenta saVlad Nistor despre Margaret Thatcher: Fără ea, SUA nu ar fi ajuns să aibă poziţia dominantă pe care a avut-o la sfârşitul Războiului Recex close