Antena 3 CNN Externe Marian Lupu a rămas singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova

Marian Lupu a rămas singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova

Marian Lupu a rămas singurul candidat înscris în cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova
Sursa foto: Marian Lupu
28 Noi 2009   •   19:00

Marian Lupu rămâne singurul candidat înscris pe listă pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Parlamentul moldovean a decis ca următoarele alegeri prezidenţiale să aibă loc în data de 7 decembrie. Parlamentul de la Chişinău va încerca, din nou, peste mai bine de o săptămână să aleagă un şef al statului. Ca şi la alegerile precedente, singurul candidat înscris pe liste pentru funcţia de şef al statului este propunerea Alianţei pentru Integrare Europeană, Marian Lupu.

La şedinţa precedentă, reprezentanţii Partidului Comuniştilor au refuzat să îl voteze pe Lupu. Conform legislaţiei în vigoare, preşedintele Republicii Moldova poate fi ales cu votul a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului. Marian Lupu mai are nevoie de opt voturi pentru a fi ales în funcţie, în condiţiile în care Alianţa pentru Integrare Europeană deţine 53 de mandate.

"Între timp, discutăm idea de a schimba câteva articole ale Constituţiei cu privire la alegerile prezidenţiale. Unul dintre scenariile posibile ale amendamentelor este să schimbăm procedura astfel încât preşedintele ţării să fie ales în mod direct de către popor", spune Marian Lupu. El susţine că mai mult de 80 la sută din moldoveni ar fi în favoarea unui astfel de scenariu.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Lupu a subliniat că a primit semnale potrivit cărora candidatura sa ar fi susţinută şi de Moscova. "Candidatul pentru postul de preşedinte al ţării este susţinut de toată lumea, atât de est cât şi de vest. Am primit mesaje încurajoatoare de la Bruxelles, şi de la statele membre ale Uniunii Europene. De la Washington, Moscova, Kiev, şi Bucureşti. Cred că acesta este un lucru foarte bun."

Potrivit legislaţiei moldovene, dacă nici de această dată Parlamentul nu va alege un şef al statului, atunci preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, va fi obligat sa dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate. Acestea nu vor avea însă loc mai devreme de un an de la ultima dizolvare, adica mai devreme de iunie 2010.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Marian Lupu Presedintie Republica Moldova
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close