Antena 3 CNN Externe Marina militară a SUA reușește în premieră realimentarea în zbor a unei drone

Marina militară a SUA reușește în premieră realimentarea în zbor a unei drone

Marina militară a SUA reușește în premieră realimentarea în zbor a unei drone
23 Apr 2015   •   09:29

Marina americană a anunțat miercuri că a reușit un test de realimentare cu combustibil în zbor a unei drone, o premieră care crește potențialul de utilizare al avioanelor fără pilot, relatează AGERPRES.

Aflat în zbor de-a lungul coastei de est a SUA, prototipul X-47 al Marinei americane s-a apropiat de un avion de realimentare și a reușit să se conecteze cu acesta pentru a primi 1,8 tone de carburant, a precizat Marina militară a SUA.

"Manevra este o provocare și pentru avioane din cauza preciziei necesare" pentru conectarea dispozitivului de realimentare, a subliniat Marina SUA.

X-47 este un prototip de dronă "invizibilă" pentru portavioane, care a dovedit în 2014 că dronele de acest tip pot ateriza aproape la fel ca aparatele clasice.

Informațiile obținute ar urma să fie folosite la fabricarea unui avion fără pilot pentru portavioane, notează AFP. Mai multe firme americane sunt în cursă pentru construcția aparatului, dar programul este întârziat de un dezacord între Congres și forțele navale americane în privința viitoarelor misiuni ale acestuia.

Marina este în primul rând interesată de o dronă de informații, capabilă să rămână mai multe ore în aer pentru a aduna informații. Congresul însă ar prefera o dronă ofensivă, capabilă să transporte bombe sau rachete pe distanțe foarte lungi.

Miza este puterea de a lovi țări precum China, care sunt pe cale să introducă sisteme de apărare cu rachete sofisticate pentru a împiedica portavioanele sau alte nave militare să se apropie prea mult de țărmurile lor, notează Reuters.

X-47 este dotat cu un motor cu reacție, are o anvergură de 19 metri și o lungime de 12 metri.

×
Subiecte în articol: SUA drona alimentare zbor
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close