Antena 3 CNN Externe Daily Mail: Marina SUA și-a folosit aeronavele de supraveghere pentru a ajuta Ucraina să scufunde nava Moskva

Daily Mail: Marina SUA și-a folosit aeronavele de supraveghere pentru a ajuta Ucraina să scufunde nava Moskva

Marina SUA a folosit noile sale aeronave de supraveghere maritimă pentru a furniza date precise forțelor ucrainene pentru a scufunda nava rusă cu pavilion Moskva pe 13 aprilie.

Daily Mail: Marina SUA și-a folosit aeronavele de supraveghere pentru a ajuta Ucraina să scufunde nava Moskva
Sursa foto: hepta
de Alexandra Ionescu    |    20 Apr 2022   •   12:07

Ucraina a susținut că a tras două rachete Neptun asupra navei de război rusești care patrula la sud de Odesa.

Rusia a susținut inițial că nava, care avea peste 500 de membri ai echipajului la bord, a explodat în urma unui incendiu la bord.

Potrivit The Times, o aeronavă americană P-8 Poseidon de supraveghere marină a urmărit Moskva câteva ore înainte de a furniza locația sa armatei ucrainene.

Aeronava fabricată de Boeing se bazează pe avionul Boeing 737-800 - care este utilizat pe scară largă de companii aeriene precum Ryanair.

Cu toate acestea, în loc de pasageri, Poseidonul este plin cu echipamente de supraveghere de ultimă generație care pot urmări navele de suprafață și submarinele la distanțe de peste 160 de km.

Potrivit The Times, P-8 a decolat din Italia și a zburat peste litoralul românesc, de unde a încercat să localizeze poziția flotei ruse de la Marea Neagră.

De la invadarea Ucrainei, o serie de platforme de supraveghere și drone NATO au monitorizat mișcările Rusiei de pe coasta poloneză, de-a lungul graniței cu Ucraina și până la Marea Neagră.

Moscova a fost principala platformă radar a flotei ruse de la Marea Neagră, echipată cu rachete sol-aer S-300 pentru a proteja împotriva atacurilor aeriene.

Nava s-a scufundat în timp ce remorcherele încercau să ducă nava de război lovită înapoi în Crimeea pentru reparații.

Neptun este o rachetă antinavă care a fost dezvoltată recent de Ucraina și bazată pe un design sovietic anterior. Lansatoarele sunt montate pe camioane staționate lângă coastă și, potrivit Centrului de Studii Strategice și Internaționale din Washington, rachetele pot lovi ținte de până la 280 de km distanță.

Asta ar fi plasat Moscova în raza de acțiune, în funcție de locul în care a început focul, potrivit The Daily Mail.

Potrivit The Times, P-8 a părăsit US Naval Air Station Sigonella din Sicilia pe 13 aprilie, cu câteva ore înainte de atac.

Înainte de a ajunge la coasta Mării Negre, Poseidonul și-a oprit trackerele, așa că nu a mai putut fi urmărit online.

Aeronava a fost ”ascunsă” aproape trei ore înainte de a reveni la Flight Radar 24.

Cu toate acestea, Marina SUA a refuzat să confirme dacă a asistat Ucraina cu atacul furnizând date de informații.

O sursă din Apărare a adăugat: „În conformitate cu sprijinul nostru pentru flancul estic al NATO, am efectuat câteva patrule aeriene limitate în largul coastei României. Dar nu vom vorbi despre detaliile chestiunilor operaționale”.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Moscova
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close