Antena 3 CNN Externe Marina SUA a deschis focul asupra navelor iraniene în Golful Persic

Marina SUA a deschis focul asupra navelor iraniene în Golful Persic

Marina SUA a deschis focul asupra navelor militare iraniene din nordul Golfului Persic, prima escaladare de acest fel în aproape patru ani, a anunțat Pentagonul.

Marina SUA a deschis focul asupra navelor iraniene în Golful Persic
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    29 Apr 2021   •   15:08

Purtătorul de cuvânt al Flotei a cincea americane, a declarat că luni 26 aprilie, trei ambarcațiuni rapide de atac aparținând Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) din Iran s-au apropiat la aproximativ 60 de metri de nava de patrulare USS Firebolt și de vedeta Baranoff aparținând Gărzii de Coastă a SUA.

Purtătorul de cuvânt, Rebecca Rebarich, a declarat că cele trei nave iraniene au continuat să acționeze în apropierea navelor americane, în pofida avertismentelor repetate adresate prin radio și în mod direct de la bord, inclusiv prin utilizarea dispozitivelor de amplificare.

Ulterior, USS Firebolt a recurs la executarea focurilor de avertizare, ceea ce a condus la îndepărtarea navelor iraniene la o distanță sigură.

“Pe tot parcursul interacțiunii, forțele SUA au comunicat proactiv cu navele IRGC și au acționat foarte calculat, pentru a reduce riscul coliziunilor și a detensiona situația”, a declarat Rebecca Rebarich, precizând că la momentul incidentului navele americane desfășurau activități de rutină în apele internaționale din Golf.

Incidentul intervine la doar câteva săptămâni după ce administrația Biden și Iranul au început discuțiile despre reînvierea acordului nuclear din 2015, pe care fostul președinte Donald Trump l-a abandonat, în 2018, potrivit informațiilor furnizate de CNN.

„Forțele navale americane continuă să rămână vigilente și sunt instruite să acționeze într-o manieră profesională, în timp ce comandanții noștri își păstrează dreptul inerent de a acționa în legitimă apărare”, arată US Navy.

×
Subiecte în articol: Golful Persic
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close