Antena 3 CNN Externe Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa

Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa

Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
09 Sep 2012   •   10:25

Preşedintele Consiliului italian Mario Monti a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării "periculoasei" intensificări a populismului în Europa, ideea pe care preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a salutat-o imediat, relatează AFP.
   
"În momentul în care construcţia europeană se perfecţionează, dificultăţile legate de zona euro au pus în evidenţă o sensibilitate în creştere şi periculoasă în opiniile publice din diferite ţări, cu o tendinţă spre antagonism", a declarat Monti în cadrul unei întâlniri cu presa după o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), în cadrul unui forum economic.
   
Monti a deplâns "reemergenţa vechilor stereotipuri şi a vechilor tensiuni", în special între ţările din nord şi cele din sud.
   
"Este paradoxal şi trist, într-o fază în care speram să completăm integrarea, vedem dimpotrivă un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizează o dezintegrare în aproape toate ţările membre", a continuat el.
   
De unde ideea de a găzdui simbolic, la Roma, în Capitoliu, unde a fost semnat în 1957 tratatul fondator al Comunităţii Europene, un "summit ad hoc" al şefilor de stat şi de guvern, în scopul de a lupta împotriva "fenomenelor de respingere", a explicat Monti. "Sper că această idee se va realiza", a declarat el, adăugând că a vorbit despre ea cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.
   
Van Rompuy a declarat că "salută" ideea şefului Guvernului italian. "Am programat discuţii la sfârşitul lui 2014, dar dată fiind situaţia actuală, ar fi o idee bună să avem această dezbatere cu mult înainte", a declarat el.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close