Antena 3 Externe Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa

Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa

de G.S.    |    09 Sep 2012   •   10:25
Mario Monti propune organizarea unui summit european pentru contracararea populismului în Europa
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA

Preşedintele Consiliului italian Mario Monti a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării "periculoasei" intensificări a populismului în Europa, ideea pe care preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a salutat-o imediat, relatează AFP.
   
"În momentul în care construcţia europeană se perfecţionează, dificultăţile legate de zona euro au pus în evidenţă o sensibilitate în creştere şi periculoasă în opiniile publice din diferite ţări, cu o tendinţă spre antagonism", a declarat Monti în cadrul unei întâlniri cu presa după o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), în cadrul unui forum economic.
   
Monti a deplâns "reemergenţa vechilor stereotipuri şi a vechilor tensiuni", în special între ţările din nord şi cele din sud.
   
"Este paradoxal şi trist, într-o fază în care speram să completăm integrarea, vedem dimpotrivă un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizează o dezintegrare în aproape toate ţările membre", a continuat el.
   
De unde ideea de a găzdui simbolic, la Roma, în Capitoliu, unde a fost semnat în 1957 tratatul fondator al Comunităţii Europene, un "summit ad hoc" al şefilor de stat şi de guvern, în scopul de a lupta împotriva "fenomenelor de respingere", a explicat Monti. "Sper că această idee se va realiza", a declarat el, adăugând că a vorbit despre ea cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.
   
Van Rompuy a declarat că "salută" ideea şefului Guvernului italian. "Am programat discuţii la sfârşitul lui 2014, dar dată fiind situaţia actuală, ar fi o idee bună să avem această dezbatere cu mult înainte", a declarat el.

×
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close