Antena 3 CNN Externe Mariupol: clădirile rămase în picioare sunt ruine înnegrite și pustii | Atac feroce al rușilor la Mykolaiv

Mariupol: clădirile rămase în picioare sunt ruine înnegrite și pustii | Atac feroce al rușilor la Mykolaiv

Mariupol, orașul-port la marea Azov, are peste 80% dintre clădiri distruse sau avariate în urma războiului declanșat de Rusia și mulți civili sunt în continuare blocați aici.

Mariupol: clădirile rămase în picioare sunt ruine înnegrite și pustii | Atac feroce al rușilor la Mykolaiv
Sursa foto: captură BBC
de Adrian Iclozan    |    18 Mar 2022   •   23:21

Luptele între armata rusă și forțele ucrainene de apărare au ajuns aproape de centrul orașului, conform informațiilor confirmate de ambele părți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, vineri, că 130 de oameni au fost salvați din ruinele teatrului din oraș, bombardat de ruși, în condițiile în care subsolul clădirii era folosit ca adăpost de numeroși civili.

Zelenski a adăugat că sute de oameni sunt încă blocați sub dărâmături.

O filmare cu drona realizată deasupra orașului arată că distrugerile din Mariupol sunt similare cu cele din orașele siriene, după ani de război în care regimul lui Bashar al-Assad a fost susținut de Rusia în luptele cu opoziția.

Într-un prim cadru, imaginile difuzate de BBC înfățișează o fostă zonă comercială. Se detașează clădirea magazinului O'STIN, pe care se vede încă firma deși clădirea, practic, nu mai are fațadă iar unele secțiuni sunt prăbușite.

În următoarea secvență, se văd blocuri de locuințe, negre în urma incendiilor care au urmat tirurilor efectuate de artileria rusă.

Nu mai locuiește nimeni în aceste ruine sinistre.

Surprinde însă faptul că, la ceva distanță de clădirile filmate, obiectivul camerei surprinde oameni care circulă prin oraș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Zeci de morți în urma unui atac la Mykolaiv

Numeroase victime au fost semnalate în urma unui atac rusesc cu rachete asupra cazărmilor armatei ucrainene din orașul strategic Mykolaiv, aflat în sudul Ucrainei, transmite BBC.

Oleksii Honcearenko, un deputat ucrainean, a discutat cu reporterii postului public din Marea Britanie.

"Din păcate, a avut loc un atac major, un atac cu rachete în Mykolaiv. Zeci de oameni au fost uciși.  Alți zeci de oameni sunt răniți și vorbim despre un atac cu rachete balistice", a spus el.

Mykolaiv este crucial pentru planurile Rusiei de a cuceri cel de-al treilea oraș al Ucrainei, Odesa.

Aici a fost oprită o ofensivă rusă de-a lungul coastei Mării Negre și se pare că ucrainenii continuă să apere orașul, forțele ruse fiind grupate în afara acestuia, spre nord-est (harta următoare).

"Forțele ucrainene de la Mykolaiv luptă cu înverșunare și nu cedează teren (...) iar Rusia pur și simplu nu a putut să suporte asta, așa că a început teroarea împotriva populației locale, a civililor", a comentat deputatul ucrainean.

×
Subiecte în articol: Mykolaiv Mariupol Oleksii Honcearenko
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close