Antena 3 CNN Externe Cum a transformat Vladimir Putin oraşul Mariupol într-un iad: "Este un criminal de război"

Cum a transformat Vladimir Putin oraşul Mariupol într-un iad: "Este un criminal de război"

Vladimir Putin este un criminal de război, spune primarul din Mariupol, unul dintre oraşele ucrainene distruse în totalitate de armata rusă. Rușii au folosit şi atacurile aeriene ca să bombardeze depozitele de alimente.

Cum a transformat Vladimir Putin oraşul Mariupol într-un iad: "Este un criminal de război"
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ilya Pitalev
de Ana-Maria Roman    |    04 Apr 2022   •   11:43

În plus, din a cincea zi de război, ruşii ar fi folosit toate armele interzise posibile, mai acuză edilul Vadim Boichenko.

Într-un interviu pentru Ana-Maria Roman, corespondent Antena 3 în Ucraina, primarul din Mariupol spune că nu înţelege de ce Vladimir Putin a facut acest lucru, în condiţiile în care în Mariupol, 90% din populaţie este rusofonă.

"La fiecare evacuare programată a fost scoasă din oraș populația civilă, bătrâni, femei, copii, am folosit pentru asta autobuze noi, cumpărate prin amabilitatea investitorilor noștri, BERD, FMI, iar aceste autobuze în număr de 150, au fost prezente în 3 locații. Populația a fost anunțată că, începând cu data de 3 martie, în aceste locații începe evacuarea.

Pe parcursul a 10 zile însă, Federația Rusă, care știa despre aceste operațiuni de evacuare, pentru că s-a discutat la nivel central, la nivelul negociatorilor, știa despre aceste 3 locații, de faptul că vom evacua populația cu aceste autobuze, a folosit sistematic aviația, artileria pentru a bombarda și a trage în autobuzele noastre, și astfel am rămas fără autobuze. La început au fost 150, după care s-au redus la 100, 50, 30, 10, 6, ca în final numărul lor să ajungă la 0.

Astfel, în data de 13 martie am rămas fără autobuze, și în aceste condiții am început evacuarea orașului folosind autobuzele din parcul de transport în comun", a declarat primarul din Mariupol, Vadim Boichenko.

"Din păcate, din ziua a-5-a a războiului, a folosit toate armele interzise posibile, sisteme de lansare a rachetelor de dimensiuni mari, inclusiv rachete GRAD; din păcate, au fost navele care au ajuns în apele teritoriale ale Mării Azov, inițial a fost una singură, numărul lor a crescut ulterior la 4, după care, au introdus și aviația, inițial sub forma unui singur avion, care efectua raiduri și arunca bombe la fiecare jumătate de oră, ulterior le-au suplimentat numărul la 5.

În această perioadă, sub tirurile aviației inamice, ne-a fost dificil ca organ de stat să ținem evidența acestor date statistice îngrozitoare și triste, însă ceea ce putem spune oficial este că până în data de 21 martie am consemnat ca fapte și dovezi istorice gropi comune, în care au fost înhumate 5.000 de persoane. Este vorba de acele persoane adunate de pe străzi, găsite ucise de artileria rusă și aviația inamică.

În realitate, vor fi mai multe victime, pentru că nu am reușit să intrăm în fiecare casă care a fost afectată sau a ars complet în urma atacurilor artileriei inamice, nu mai vorbim de infrastructură, grav afectată, 90% din cele 2600 de blocuri din oraș au fost afectate într-un fel sau altul de artileria și aviația inamică, 60% dintre acestea au fost direct distruse de atacurile aeriene sau de sistemele de rachete GRAD, de mortiere. Din aceste 2600 de blocuri, 40% nu mai pot fi refăcute.

Este greu de înțeles ce este în capul lui Vladimir Putin. În special atunci când știi că Mariupol este un oraș cu populație 90% rusofonă. La fel, e greu de înțeles că fiecare al doilea locuitor al orașului este de etnice rusă. Deci, într-un fel sau altul, aceștia au rude care se află în Rusia. Dar eu pot să-mi dau cu părerea de ce face Putin asta.

Prima explicație, iar asta este presupunerea mea personală, ar fi faptul că Putin și așa-zisele trupe ale RP Donețk nu au luat orașul Mariupol în 2014-2015. Cred că portretul lui complet este chipul în oglinda al lui Hitler care i-a declarat pe evrei proscriși și a început genocidul împotriva poporului evreu. Exact ca atunci, Putin a declarat că nu există o țară numită Ucraina, a declarat genocid împotriva Ucrainei și a început un "război de eliberare", potrivit cuvintelor lui, "operațiunea de eliberare". Doar că ceea ce face el este să "elibereze Ucraina de ucraineni", iar asta poartă un sigur nume: genocid. Putin este un criminal de război", a mai declarat primarul din Mariupol.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Vladimir Putin
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close