Antena 3 CNN Externe Mărmureanu: Cutremurele ne dau atâtea lecţii. Nu ne intră în cap

Mărmureanu: Cutremurele ne dau atâtea lecţii. Nu ne intră în cap

Mărmureanu: Cutremurele ne dau atâtea lecţii. Nu ne intră în cap
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de N.B.    |    26 Oct 2011   •   22:05

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a vorbit la emisiunea "100 de minute" despre lecţiile pe care oamenii refuză să le înveţe de la cutremure.

Seismologul a observat că pentru a reduce cheltuielile şi a obţine un profit cât mai mare, mulţi constructori preferă să nu ia în considerare toate măsurile de siguranţă pe care trebuie să le respecte.

 


În ceea ce priveşte situaţia din Turcia, Mărmureanu explică faptul că zona afectată se află pe falia din estul Turciei. Acolo este o zonă săracă, unde construcţiile au fost făcute la întâmplare, existând, astfel, toate condiţiile pentru o catastrofă.

Pentru ca un seism produs în Turcia să fie resimţit în România, acesta ar trebui să se producă pe falia din nordul ţării.

Sute de oameni au murit şi zeci de clădiri au fost distruse în urma seismului cu magnitudinea de 7,2 care a lovit Turcia. Epicentrul a fost localizat la 19 kilometri nord-est de localitatea turcă Van, din estul ţării. Au urmat peste 20 de replici, cea mai puternică dintre ele având magnitudinea de 6,1.

 
 

×
Subiecte în articol: cutremur Turcia Gheorghe Marmureanu
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close