Antena 3 CNN Externe Mărmureanu: La un cutremur de 7,2 pe scara Richter, în Marea Neagră, Mangalia ar putea fi lovită de tsunami

Mărmureanu: La un cutremur de 7,2 pe scara Richter, în Marea Neagră, Mangalia ar putea fi lovită de tsunami

Mărmureanu: La un cutremur de 7,2 pe scara Richter, în Marea Neagră, Mangalia ar putea fi lovită de tsunami
Sursa foto: marmureanu
05 Aug 2009   •   17:00

Oraşul Mangalia ar putea fi lovit de un tsunami în cazul producerii unui cutremur cu epicentrul în Marea Neagră şi o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, potrivit directorului Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu. Un astfel de val seismic, cu o înălţime de patru metri, a lovit litoralul românesc şi cel bulgăresc în 1901, după producerea unui cutremur cu această magnitudine.

Miercuri s-a produs un cutremur cu epicentrul în Marea Neagră, la o adâncime de 15 kilometri. Magnitudinea acestuia a fost de 5,5 pe scara Richter, nefiind raportate pagube.

Cu această ocazie, însă, seismologii avertizează că evenimente ca cel produs în urmă cu 100 de ani s-ar putea repeta. În acest sens, se lucrează în prezent, în cadrul Observatorului seismic de la Eforie Nord, la punerea la punct a unui sistem de avertizare pentru tsunami, care ar permite seismologilor să alerteze autorităţile în cazul iminenţei unei catastrofe naturale.

Sistemul ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului, sau, cel târziu în aprilie anul viitor, a declarat, pentru Antena 3, Gheorghe Mărmureanu.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: tsunami cutremur mangalia
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close