Antena 3 CNN Externe Marş de "protest anti-britanic" al bulgarilor în faţa ambasadei Marii Britanii din Sofia

Marş de "protest anti-britanic" al bulgarilor în faţa ambasadei Marii Britanii din Sofia

Marş de "protest anti-britanic" al bulgarilor în faţa ambasadei Marii Britanii din Sofia
Sursa foto: Foto arhiva csmonitor.com
08 Feb 2013   •   16:28

Sute de protestatari bulgari au efectuat un marş anti-britanic, susţinând că a fost un gest "arogant" să se spună că mii de est-europeni vor invada Marea Britanie pentru beneficii sociale de îndată ce restricţiile vor fi ridicate, scrie Daily Mail.

Protestul a fost iniţiat de mişcarea Ataka, grup de extremă-dreapta, cunoscut pentru viziunile xenofobe. Liderul grupului, Volen Siderov, a acuzat Marea Britanie de viziune duplicitară şi a numit guvernul britanic "rasist". El a cerut boicotarea produselor britanice şi interzicerea vânzării de proprietăţi bulgare britanicilor. El a declarat că "nicio persoană, indiferent de unde provine, nu are dreptul să afecteze drepturile cetăţenilor bulgari şi demnitatea naţiunii noastre".
   
Siderov este de părere că Marea Britanie a încălcat regulile Tratatului de la Lisabona, care stipulează că toate persoanele din Marea Britanie au aceleaşi drepturi. "Este o ţară care ne-a urât dintotdeauna şi care nu a dorit ca noi să existăm", a spus el, adăugând că toate acţiunile lui Winston Churchill, pe care ultra-naţionalistul l-a descris ca "alcoolic degenerat", au avut ca scop distrugerea Bulgariei.
   
Ambasada a fost închisă în timp ce sute de simpatizanţi s-au alăturat protestului, mulţi fiind îmbrăcaţi în uniforme paramilitare. Protestatarii au împărţit fluturaşe adresate amabasadorului Marii Britanii la Sofia, Jonathan Allen, în care i se cere să-şi prezinte scuzele.
   
Mladen Ivov, unul dintre protestatari, a declarat că "nu au respect. În opinia mea mulţi britanici sunt leneşi. Bulgarii sunt muncitori. Mulţi merg în Marea Britanie şi îşi găsesc repede de lucru, însă mulţi fac doar ceea ce britanicii nu-şi doresc să facă. Britanicii preferă să trăiască pe ajutoarele sociale despre care ne acuză pe noi că le cerşim".
   

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close