Antena 3 CNN Externe Martin Schulz, ales în unanimitate la șefia Partidului Social-Democrat German. Vezi ce șanse are să o detroneze pe Angela Merkel

Martin Schulz, ales în unanimitate la șefia Partidului Social-Democrat German. Vezi ce șanse are să o detroneze pe Angela Merkel

Martin Schulz, ales în unanimitate la șefia Partidului Social-Democrat German. Vezi ce șanse are să o detroneze pe Angela Merkel
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    19 Mar 2017   •   22:13

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, contracandidatul Angelei Merkel la postul de cancelar la alegerile din septembrie, a fost ales duminică preşedinte al Partidului Social-Democrat German (SPD) cu 100% din voturi, informează EFE şi DPA.

La congresul partidului din Berlin, Schulz, în vârstă de 61 de ani, a devenit primul candidat postbelic la şefia formaţiunii care a obţinut unanimitatea delegaţilor SPD. „Consider că acest rezultat este începutul cuceririi Cancelariei”, a declarat noul lider al social-democraţilor germani, la aflarea rezultatului.

Schulz preia mandatul de la ministrul afacerilor externe, Sigmar Gabriel, care s-a aflat în fruntea partidului timp de şapte ani şi patru luni. La congresul partidului, Gabriel s-a pronunţat împotriva continuării guvernului de "mare coaliţie" după alegerile generale din septembrie. Actualul guvern de la Berlin este format dintr-o coaliţie între conservatorii creştin-democraţi (CDU) ai cancelarului Merkel, aliatul ei bavarez (CSU) şi SPD.

În discursul său de adio, Gabriel a declarat în faţa celor peste 600 de delegaţi ai partidului că a fost de acord cu intrarea SPD într-o coaliţie în 2013 „deoarece SPD nu se află în politică doar pentru a arunca o privire şi pentru a nu se simţi confortabil”. „Acum, oamenii vor o nouă revoluţie şi cu siguranţă nu doresc o continuare a marii coaliţii”, a mai declarat el.

Pe de altă parte, centristul Emmanuel Macron, unul dintre favoriţii scrutinului prezidenţial din Franţa, a fost aplaudat duminică de militanţii social-democraţi germani, entuziasmaţi de binomul pe care l-ar forma Macron şi Schulz în cazul în care ambii vor câştiga alegerile din ţările lor, relatează AFP.

„Închipuiţi-vă: Emmanuel Macron devine preşedinte al Franţei şi Martin Schulz cancelar (al Germaniei); câte lucruri vom putea schimba în Europa!”, a declarat Sigmar Gabriel. Perspectiva unui binom Macron-Schulz, lansată de vicecancelarul german şi şef al diplomaţiei, a fost aplaudată timp de 20 de secunde de militanţii social-democraţi reuniţi într-o sală din estul Berlinului pentru acest congres extraordinar.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Martin Schulz Angela Merkel cancelar
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close